Slovenija
28 ogledov

Ocena za ustavnost: "Država ustvarja ugodne razmere za brezdomstvo"

stanovanja Saša Despot
Varuhinja človekovih pravic je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona, ki posega v subvencijo najemnine za najemnike tržnih stanovanj.

Vse občine nimajo dovolj neprofitnih stanovanj in zato tega kljub izpolnjevanju pogojev vsi ne dobijo stanovanj, je opozorila namestnica varuhinje človekovih pravic Kornelija Marzel. Ti posamezniki so doslej lahko na trgu pridobil stanovanje ter prejel subvencijo v višini razlike med profitno in tržno najemnino, pa tudi subvencijo neprofitnega dela najemnine, a po novem to naj ne bi bilo mogoče.

Zakonu o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin dodatne subvencijo do višine priznane neprofitne najemnine ukinja. "S tem pa tej skupini socialno najšibkejši povzroča dodatne stiske, povečujejo pa tudi možnosti za brezdomstvo," je izpostavila Marzelova, ki je navedla, da 25. člen omenjenega zakona krši več ustavno zagotovljenih pravic. 

Poleg tega, da bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti, pa si želijo še prioriteno odločanje in zadržanje zakona, saj ta posega v pravice najšibkejših.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.