Slovenija
28 ogledov

Očetje za vsaj en mesec na 'porodniško'

razno 19.11.12. otrok, oce, foto: shutterstock Shutterstock
En mesec starševskega dopusta ne bo prenosljiv.


Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, so pripravili nov zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerim želijo povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela s spodbujanjem očetov k večjemu koriščenju starševskega dopusta.

Predlog zakona spreminja termine v trenutni ureditvi, in sicer namesto porodniškega dopusta uvaja termin materinski dopust, namesto posvojiteljskega dopusta ter dopusta za nego in varstvo otroka pa uvaja termin starševski dopust.

Materinski in starševski dopust

Materinski dopust v dolžini 105 dni lahko po predlogu zakona koristi samo mati, 260 dni starševskega dopusta pa si razdelita mati in oče po 130 dni, pri čemer je z nekaj izjemami 30 dni dopusta neprenosljivega in ga morata izkoristiti mati in oče.

Za očete so predvideli tudi bonus dneve v primeru koriščenja 60 oz. 90 dni starševskega dopusta. Par bo v tem primeru dobil dodatnih deset oz. petnajst dni "porodniške".

Predlog zakona, ki se uvaja zaradi implementacije evropskega pravnega reda v slovensko zakonodajo, je od danes v enomesečni javni razpravi, uveljavitev zakona pa je predvidena z letom 2014.

Komentarjev 4
  • Pepe007 15:54 01.julij 2013.

    Na koncu bodo ugotovili, da bo največja enakopravnost (in da so ženske zanimiv za delodajalce), če je porodniške 1 mesec kot je bilo pred pol stoletja in še proračun bo hvaležen.

  • Aspetiamo 15:49 01.julij 2013.

    Tale skrb, da matere ostanejo "dejavne na trgu dela" mi je malo čudna. Nekako to argumentacijo razumem kot misel, da je otrok "motnja" pri ženski karieri. Zdi se mi, da se morata zakonca sama dogovoriti, koliko bo kdo koristil ...prikaži več tega dopusta in da "prisila" s strani države (pa še s takimi razlogi) ni nujno koristna. Seveda pa nimam nič proti, če tudi moški ostanejo doma. In to tudi v primeru, ko to vpliva na njihovo "aktivnost na trgu dela". Ker otrok ni motnja, gre pač tu predvsem za otroka.

  • Pepe007 15:35 01.julij 2013.

    Vsaka umetna regulacija na koncu prinese veliko slabih strani, včasih celo več slabih kot dobrih. Država se torej trudi, da moški v dobi, ko je verjetnost, da bodo imeli otroka, ne bodo tako zanimivi za delodajalca, ker bodo tudi oni ...prikaži več šli na dopust. Ali bo to res plus? Dvomim... Plus bo za tujo delovno silo, ki bo imela še eno prednost več pred domačo...