Slovenija
66 ogledov

Koalicija neenotna, sporazum s Fidesom vseeno na vladi

ministrstvo za zdravje Anže Petkovšek
Koalicijskim partnerjem se ni uspelo dogovoriti glede sporazuma, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala s Fidesom.

"No, pa da se še zadnjič postavimo skupaj," je po sestanku koalicije in ob skupni izjavi z vodjo poslanske skupine SMC Simono Kuster Lipicer dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. "Verjetno želite še zadnje ekskluzivne posnetke," je dodala Lipicerjeva.

Predsednik vlade Miro Cerar  kljub neuspelemu dogovoru med koalicijskimi sporazuma s Fidesom ni umaknil z današnje vladne razprave. Če bo sporazum potrjen, bo s preglasovanjem, saj so v DeSUS in SD ponovili, da bodo glasovali proti.

Erjavec napovedal predčasne volitve

"Pričakujem, da bo Cerar šel naprej sam s SMC in ni treba biti posebej politično izobražen, da razumeš, da to za prihodnje leto pomeni še parlamentarne volitve poleg predsedniških," je pred koalicijskim srečanjem napovedal prvak DeSUS Karl Erjavec.

"Upam, da so nam zvezde naklonjene, da bomo zadevo vendarle rešili, sicer ne vem, kako. Zdaj zgleda tako, da se malo peljemo po hribu navzdol brez zavor. Tako da ne vemo, kako bo speljan zadnji ovinek," pa je po vrhu koalicije dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. 

Celarčeva o sporazumu ni seznanila koalicije

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše so se na današnjem koalicijskem sestanku pogovarjali "v normalnih tonih", čeprav se na koncu niso poenotili. Ugotovili pa so, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc naredila napako, ker pred parafiranjem sporazuma o tem ni seznanila koalicije, je dejal.

Po Jurševih besedah pa mora biti vsem interesu, da poskušajo koalicijo zadržati in speljati do konca mandat. A če bi prihajalo do velikih razhajanj, dopušča tudi možnost padca vlade, kar pa "ni v prvem planu".

SMC: Dialog se mora nadaljevati

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da sedaj od ministrice Kolar Celarčeve pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času pripravila operacionalizacijo sporazuma s Fidesom, zlasti glede pilotnega projekta za skrajševanje čakalnih dob.

Prav tako se je, je dodala, koalicija soglasno strinjala s pozivom in pričakovanjem, da se takoj nadaljuje dialog s socialnimi partnerji v okviru javnega sektorja in dosežejo sporazum, s tem pa poskušajo odpraviti čim več anomalij v plačnem sistemu in hkrati zagotoviti nemoteno izvajanje proračuna za prihodnje leto.

Bo potreben interventni zakon?

Han je izrazil upanje, da se bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar ali pa predsednik vlade Miro Cerar usedel z javnim sektorjem in, kljub sporazumu z zdravniki, z njimi našel dogovor. Če se ne bodo dogovorili, bo do konca leta treba sprejeti interventni zakon. Če soglasja s sindikati ne bo, pa v SD interventnega zakona ne bodo mogli podpreti.

Interventnega zakona si ne želijo niti v DeSUS. Če dialoga ne bo, "ni realne možnosti, da bi ga DeSUS podprla," je dejal Jurša. Erjavec je sicer že izrazil pričakovanje, da bo premier na to vezal svojo zaupnico.

Ministrica mora do 12. decembra predstaviti reformo

Tako Jurša kot Kustec Lipicerjeva sta spomnila, da od ministrice za zdravje do 12. decembra pričakujejo zakonodajne predloge. Kot je dejala Kustec Lipicerjeva, od ministrice pričakujejo, da bo v skladu z obljubo koaliciji in predsedniku vlade do 12. decembra predstavila celotni reformni paket na področju zdravstva.

Sicer pa je koalicija "soglasna in enotna, da si delimo isti cilj, to je skrb za modernizacijo, za reformo javnega zdravstvenega sistema in v prvi vrsti za zmanjševanje čakalni dob", je še dejala Kustec Lipicerjeva.

Tudi SD proti sporazumu

"Socialni demokrati jasno zagovarjamo zdravstveno reformo in smo proti podpisu parcialnega sporazuma z zdravstrveno elito Fidesa ter za socialni dogovor z vsemi sindikati," so medtem sporočili iz SD.

Predsednik SD Dejan Židan je pred koalicijskim sestankom poudaril, da je v tem trenutku 230.000 bolnikov čaka na zdravstvene preglede in posege. Rešitev je znana, pravi Židan: v sistem je treba dati dodaten denar, kupiti dodatne usluge pri javnih zavodih, koncesionarjih in zasebnih zavodih, če ni dovolj kapacitet v Sloveniji, pa tudi v tujini, je dejal.

Prav tako po Židanovih besedah vedo, kako z normativi in standardi v zdravstvu in kako odpraviti anomalije tudi pri preslabo plačanih zdravnikih. A te anomalije je treba odpraviti za vse, poudraj Židan. "Rešitev je na dlani in upam, da SMC ne bo šla po poti varovanja elit, ampak po poti varovanja vseh ljudi v državi." Če bi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odstopila ali ne, pa je po njegovem mnenju nepomembno, saj to ne bi rešilo težave s čakalnimi vrstami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Matthew9987 14:31 01.december 2016.

    Res je. Zdaj preglejujejo ankete in si računajo koliko glasov bi dobili, če bi bile predčasne volitve in če bi spet bili v koaliciji. Če si bodo izračunali, da bodo v opoziciji, se bodo pač zdaj "čudežno dogovorili" in vse ...prikaži več lepo pometli pod preprogo in nadaljevali mandat. Pa naj državljani kar pocrkajo, če treba.

  • Matthew9987 14:28 01.december 2016.

    Tocno tako. Spet bodo "novi obrazi", vsi "čisti", "pošteni", ...

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:16 01.december 2016.

    Morda se bo zdaj končno lahko volilo tiste s pravim programom, ne neko desno vlado samo da JJ ne zmaga.