Slovenija
28 ogledov

Interpelacija ni uspela

Vinko Gorenak Saša Despot
Poslanci po 14 urah zavrnili interpelacijo zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka.

Na glasovanju je bilo prisotnih 87 poslancev, za jih je glasovalo 37, proti jih je bilo 48.

"Mešetarjenje" s podpisi

Ob začetku dolotrajne seje je vodja poslanske skupine PS, ki je tudi vložila interpelacijo, Jani Möderndorfer izrazil prepričanje, da je Gorenak "mešetaril" s podpisi pod pobudo za referendum o zakonu o slabi banki z namenom, da bi onemogočil referendum.

S poznim obvestilom DZ o tem, da je bilo vloženih premalo podpisov, je po mnenju PS pobudnikom tudi želel onemogočiti, da bi lahko pobudo pravočasno dopolnili. Po mnenju PS je tudi opustil dolžno poklicno skrbnost z ravnanji s podpisi, saj se je del podpisov izgubil. Je objektivno in politično odgovoren za ravnanje resorja, ki ga vodi, je ocenil Möderndorfer.

Predlagali so, da se minister razreši. "Predlagamo, da se minister na podlagi nezaupnice razreši. Ko boste glasovali, imejte pred očmi, da se je zgodil nedopusten škandal. Če danes ne bomo krivca prepoznali v ministru Gorenaku, ga bomo iskali drugje. Nekdo bo moral prevzeti odgovornost. Objektivno odgovornost lahko nosi le ime in priimek enega od vodij dveh institucij. Po našem prepričanju je to notranji minister, če pa ga boste oprali krivde, pomeni, da ste se odločili, da je do napake prišlo tukaj, torej v Državnem zboru."

"Vse očitke zavračam"

Gorenak je vse očitke zavrnil. "Neposredno nisem odgovoren, saj me 25., 26. in 27. oktobra sploh ni bilo v Ljubljani."

Dejal je še, da na vsak način skušajo izkoristiti trenutek in v koalicijo zabiti klin. "Na vsak način želite razpad koalicije. Skušate me napeljati, da bi jaz ali pa poslanci koalicije napadali eno koalicijsko stranko. Vaš nastop je bil tak, da ste govorili o preiskavah in dokumentih na ministrstvu za notranje zadeve, kot da vsega tega ne bi bilo tudi v državnem zboru."

Mnenja poslanskih skupin

Interpelacijo je podprla tudi SD. Majda Potrata je dejala, da jih odgovori ministra niso prepičali. Rihard Braniselj (DL) je med drugim dejal, da bodo pozorno prisluhnili tudi drugim in se na podlagi tega odločili.

V SLS pravijo, da razumejo možnost opozicije, da sproži interpelacijo o delu ministra, vendar mora imeti vsak tak predlog utemeljene razloge in dokazne navedbe, da je minister prekoračil pooblastila in kršil zakonodajo. "Ocenjujemo, da so navedbe v interpelaciji brez dokazov, zato razrešitve ne bomo podprli," je dejala Jasmina Opec (SLS).

Tudi večina poslancev DeSusa ne bo podprla interpelacije. Ivan Hršak (DeSUS) je dejal: "Res je, da si spodrsljaja ne bi smeli privoščiti niti v DZ-ju niti v MNZ-ju, a menimo, da se da to preprečiti z doslednim spoštovanjem pravil, ne pa z odpoklicem."

Po besedah Mateja Tonina (NSi) interpelacija temelji na domnevah, saj resnih dokazov ni in jih verjetno nikoli ne bo. "Ali bomo obsodili človeka brez dokazov," je vprašal Tonin. "Če bi nekdo vedel, da so se podpisi izgubili in ne bi ukrepal, bi moral prevzeti odgovornost. A sta tako predsednik DZ-ja in minister ukrepala. Menimo, da sta ravnala tako, da sta napako odpravila, do referenduma bo lahko prišlo. Ker dokazov ni, ne bomo podprli interpelacije."

Jože Tanko (SDS) je dejal, da je edina primerna tarča v tem trenutku minister Gorenak. Napad na njega lahko zatrese tudi koalicijo. "Le tako bo moč odpreti številne razprave o vladi, ki opozicijo še posebej moti, prekriti šlamastiko PS-ja s skeniranimi podpisi." Dodal je še, da je bilo že ob sestavi vlade za pričakovati, da bo prva interpelacija proti ministru Gorenaku. "To, kar se je dogajalo s podpisi sindikata je nedopustno, brez primere v parlamentarni praksi. Ni mogoče najti nobenega opravičljivega razloga za takšno ravnanje pristojnih, začenši z državnim zborom, na koncu tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Krivde v DZ-ju ni bilo mogoče naprtiti političnim akterjem, predsedniku DZ-ja ali poslancem, ker s tem nismo imeli nič."

Irgl: "Minister je žrtveno jagnje"

Splošna razprava je bila precej burna. Janko Veber SD je dejal, da v tem postopku manjka dejstvo, da sprejemaš podpise v paketu, in ne posamezno, "in bojim se, da je to eden tistih razlogov, ko je nekdo dobro poznal, kako poteka postopek in se kmalu zatem poskušal skriti". Dejal je še, da bi raje razpravljal o tem, kakšna bo usoda podjetij.

Eva Irgl SDS, je poudarila, da je minister žrtveno jagnje, ker je nekoga pač treba obsoditi, četudi za to ni dokazov. "Tako, kot ste kolegi iz PS-ja za krivega določili ministra Gorenaka, bi lahko enako storili tudi z odgovornimi v državnem zboru. Ne bom špekulirala, zakaj ste se tako odločili, je pa res, da je minister za vas bistveno bolj moteč."

"Zanimivo je, da je minister Gorenak danes končno DZ-ju povedal, kakšen status je imela poslanka DZ-ja. Osebno sem, torej, bila priča v postopku. To slišim prvič, bo pa zanimivo slišati, kaj bo še minister odgovarjal," je izpostavila Melita Župevc, Pozitivna Slovenija.

"Tri institucije niso znale ugotoviti, kje je nastala napaka. Mogoče bi se morali vprašati, ali je smiselno, da imamo takšne institucije," pa se je vprašal Franc Pukšič SLS in dodal: "če nismo sposobni ugotoviti, kje se izgubi nekaj listov, kako bomo sposobni najti tiste, ki v zadnjem času plačujejo demonstrante, kdo je pokradel milijarde iz naših bank, zakaj nekdo ne dobi kredita v sredo, v četrtek pokličejo ata, v ponedeljek pa dobi kredit. Vse to je ena velika sramota za institucije, ki delajo, kot delajo."

"Jaša Zlobec je nekoč dejal, kdor molči, je sokriv," je povedal Roman Jakič PS. Minister Gorenak bi moral po njegovem mnenju odstopiti že zaradi žaljivega odnosa do predlagateljev interpelacije.

Razprava je sicer velikokrat zašla na teme, ki niso neposredno povezane z očitki iz interpelacije. Tako so nekateri poslanci SDS poslancem PS očitali, da skušajo z interpelacijo pozornost preusmeriti z nepravilnosti, v katere je vpleten predsednik PS Zoran Janković. Prav tako ocenjujejo, da bi bilo bolje, če bi čas, ki je namenjen interpelaciji, posvetili reševanju težav v državi.

Listki z balkona

Sejo so morali malo po 19. uri za deset minut prekiniti, saj se je na balkonu parlamenta znašel neznanec, ki je začel kričati, na poslance v dvorani je vrgel lističe, na katerih je pisalo Gotof je. Na listkih so bile tudi slike poslancev.

Komentarjev 70
  • pravaresnica123 08:47 19.december 2012.

    HUDIČ JE, KO GREŠ SPAT V DEMOKRACIJI, ZBUDIŠ SE PA V DIKTATURI!Sicer je minilo ravno 80 let, vendar, ali ima narod tako slab spomin, da je že pozabil kakšne grozote potegnejo za sabo takšne poteze? In to v globalnem pomenu!

  • dragec 08:41 19.december 2012.

    Budalo, kretenu!!!

  • dragec 08:40 19.december 2012.

    Dojemanje objektivne odgovornosti-----primer Avstrije.Ko se je par let nazaj v avstrijski vojski zgodil neljubi dogodel, da je podčastnik udatil vojaka, drugi dan je načelnik štaba avstrijske vojske ponudil odstop in odstopil. Tako nekateri dojemajo kritiko, samokritiko in moralo. Mi... ...prikaži več naši politiki....????