• Sob 17 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
  • Pon 19 do 26 °C
več na vreme.net

Raziskava

1 komentar

Ocvrt krompir: Zato ga ne bi smeli jesti

To povzroča pogosto uživanje ocvrtega krompirja.

V. L.

V Nedavna študija objavljena v ameriški publikaciji o klinični nutricistiki - The American Journal of Clinical Nutrition obravnava povezavo med uživanjem ocvrtega krompirja in prezgodnjim tveganjem za smrt. Strokovnjaki so namreč kar osem let spremljali prehranjevalne navade 4.400 ljudi med 54 in 79 letom starosti. Do konca študije je umrlo 263 udeležencev.

Strokovnjaki, ki so upoštevali kar nekaj dejavnikov tveganja, so ob tem ugotovili, da sicer večje količine krompirja ne povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, težava je le njegovi pripravi.

Tisti, ki uživajo ocvrt krompirček dvakrat na teden, imajo dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt, kar za kuhan krompir, pa tudi krompir iz pečice, ne velja.

Če se že ne morete upreti ocvrtemu krompirju, vam nutricionisti priporočajo doma pripravljenega, iz pečice. 

Preberite še: Krompir zvišuje krvni tlak

dezurni@zurnal24.si

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima