Slovenija
39 ogledov

Od avgusta dalje dacarjev in carinikov ne bo več

nadzor policistov in carinikov Saša Despot
Davčna in carinska uprava se bosta združili v nov organ. "Bojimo se, da nas bodo zaprli v pisarne," pravijo cariniki.

"Občutek imamo, da carinike preprosto ukinjajo," poudarja Dušan Pečnik, predsednik sindikata carinikov. Ocenjuje, da je bila odločitev o združevanju davčne in carinske uprave povsem politična brez strokovne osnove: "Združevanje dveh tako velikih organov ni majčji kašelj. Vlada dobrih argumentov za to odločitev ni imela, ves čas je poudarjala padec meje s Hrvaško, toda s Hrvaško smo imeli le dvajset odstotkov prometa." Opozarja tudi na nevarnost, da se obe službi z združitvijo zamajata in ne bosta pobrali niti toliko prihodkov, kot sta ju doslej. 

"Da je preiskava učinkovita, je treba na teren"

"Naša največja bojazen je, da se bo carinike zaprlo v pisarne. Preiskave se za računalnikom namreč ne more delati, treba je iti na teren. Upam, da bo imelo vodstvo novega organa dovolj posluha za to," opozarja šef carinskega sindikata. Pečnik težave vidi tudi v dejstvu, da je carinska služba uniformirana, davčna pa ne: "Zaenkrat ostaja tako kot je, cariniki bomo torej imeli uniforme, dacarji ne. Če vlada že postavi nov organ, bi morala dobiti tudi novo enotno podobo in uniformiranost razširiti. Ko nekoga pošljete v izvršbo v civilu, ga nihče ne prepozna, pa tudi manj verodostojen je." A pristojni na obeh organih zagotavljajo, da bodo uniforme v finančni upravi poenotene, podzakonski akt bo pa bo določil delovna mesta, ki jih bodo zasedli uniformirani javni uslužbenci.

"Koristi skupnih aktivnosti je veliko"

Na carinski in davčni upravi izpostavljajo pozitivne izkušnje dosedanjih skupnih aktivnosti: "Vključevanje mobilnih enot carinske uprave v postopke preverjanja prijav nepravilnosti in v preventivne aktivnosti davčne uprave omogočajo večjo prisotnost na terenu in s tem pripomorejo k osveščanju zavezancev in širše javnosti ter večjo stopnjo prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti. Dobra praksa bo vsekakor prenesena tudi na nov organ, krepile pa se bodo tudi nadzorne aktivnosti.

Oboroženih bo manj uslužbencev

V finančni upravi bo orožje nosilo približno 170 uslužbencev, pooblastila za uporabo prisilnih sredstev pa mora vlada podrobneje še določiti. "Oborožena ostane mobilna enota carinikov, carinski inšpektorji in preiskovalci pa pooblastila izgubljajo, praktično so jih ukinili," poudarja šef carinskega sindikata in dodaja: "Prav mobilna enota carinikov je bila v preteklost precej bolj prisotna na cestah, tudi zato je bilo tam več reda kot ga je zdaj, ko jih je na cestah vse manj, saj se morajo ukvarjati z davčnimi zadevami in podobnim.

Doslej so imeli cariniki v povprečju nižje plače kot dacarji in čeprav bo nova finančna uprava morala narediti novo vrednotenje plačnih razredov, cariniki ne pričakujejo višjih plač. 

Komentarjev 6
  • Boris Odreitz 13:58 02.december 2014.

    Dragi Romi, za vse kateri ste lopovsko bando carinike nahlodali prav prisrčne čestitke, saj to kar počno je svinjarija ta zakon katerega oni ščitijo ga ne priznavamo. Zato pozivam vse kateri boste na gobec carinika ali mestne redarje, kateri ...prikaži večeri niso nič drugwega kot na grbi nam, ljudem katerri povzrolajo rkonomsko in egsistencialno škodo nepopravljivih razmer, da se če je le možno spopadete z to drhačljo. To niso ljudje to so agresorji nad ljudstvom , tirani lkateri nas maltretirajo ter z tem ščitijo tiste kateri imajo pre polne riti in žepe popolnoma vsega in še vewč.CARINIKI IN TAKO IMENOVANI MESTNI REDARJI SO V SLUŽBI FAŠIZMA, ZATO BUT PO NIIH:tILE ČLOVEŠKI IZMEČKI IMAJO MOŽNOST SLUŽITI ČASTNO NARODU TAKO DA SE ODPOVEDO FAŠIZMU IN NACIZMMU, POMENI DA ZAVRNEJO TAKA DEJANJA OZIROMA SLUŽBO. sAMO LJUDJE KATERI SO SPOSOBNI STORITI TO, KAR JE POŠTENO, PRAV IN ČASTNO SO PRAVI LJUDJE ALI PA BOMO TAKIM HEROJEM REKLI CARINIKI.NISO ROMI NIČESAR

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 17:01 25.julij 2014.

    V Italiji je Guardia di Finanza oborožena sila ze več kot 100 let.

  • patrijarh 14:48 25.julij 2014.

    Skrbi jih,da bi jih zaprli v pisarne,mene bi tudi,če si navajen dobivati zastonj darila.