Slovenija
68 ogledov

Od Che Guevare do bla bla bla

državni zbor Anže Petkovšek
Težko je verjeti, vendar beseda Murgle ni prav pogosto izrečena v Državnem zboru. Med najpogostejšimi besedami, ki jih izreče Janez Janša je »Kučan« šele na devetem mestu, med »Krkovičem« in »štabom«.

Ta teden je začel delovati portal Parlamenter, gre za orodje, ki z analizo glasovanj in nastopov lajša spremljanje sej državnega zbora. Beleži prisotnost poslancev, kako so glasovali, kaj so govorili in tako naprej. Iz transkriptov njihovig govorov orodje izlušči najpogosteje izrečene besede in  tudi kakšne besede – stilsko – posamezni poslanec uporablja.

Kot je že znano, Janez Janša ni prav pogosto navzoč na sejah, še manj na glasovanjih, novo pa je to, da je po raznolikosti besedišča na zadnjem mestu. No, za njim sta še dve poslanki SMC, ki v DZ sploh še nista spregovorili. Janševe najpogostejše besede so razorožitev, Merlak, jugoslovanska armada, ukaz, prostitucija, oklepna enota. Sledijo Krkovič, Kučan in štab.

Grobišča in morišča

Najbolj besedno bogata je poslanka SD Bojana Muršič, no, najpogosteje omenja besedo hišnik. Franc Jurša Desus najpogosteje izreče zvezo lovska družina, upokojenec je v njegovem besedišču šele na petem mestu. Jani Moderndorfer zelo pogosto izreče »bla bla bla«, Ljudmila Novak Nsi in Eva Irgl SDS sta precej turobni, prva veliko omenja grobišča, druga morišča. 

Violeta Tomič ZL bi po svojem kulturnem pedigreju morala imeti precej raznolik besednjak, a temu ni tako. Najpogostejše besede: ZKLB, THC, konopljin, konoplja. Njen kolega Luka Mesec pa ima rad transmaščobe. Preseneča tudi Branko Grims SDS, ki največkrat izgovarja besede šoping, multikulti, zdravica in Che Guevara.

Po ekscesnem govoru so v vrhu poslanci SMC, pa tudi po rabi privzdignjenega besedja. Največkrat govori Primož Hainz iz Desusa, največ besed pa izgovori Jožef Horvat Nsi. Izrekel jih je 704.020. Na sejah so največkrat prisotne Vlasta Počkaj SMC, Teja Ljubič SMC, Jasna Murgel SMC in Julijana Bizjak Mlakar, a te tudi niso preveč zgovorne. Počkajeva in Ljubičeva v državnem zboru sploh še nista spregovorili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Boris Odreitz 11:47 08.december 2016.

    LAHKO TI VELIKO LOPOVŠČIN JACLJA DOKAŽEM jANŠA JE GNOJ TAKO KOT VSI VI NJEGOVE OVCE BUTASTE POKVARJENE ŠE LASTNO MATER BI PRODALI8 ZA DENAR IN ZA SVOJE NACISTIČNE, FAŠISTIČNE IDEALE ! !

  • Boris Odreitz 11:46 08.december 2016.

    fERLUGA FAŠIST IZDAJALEC ITALIANSKI SAMO ZAVEŽIU SVOJ FAŠISTIČNI GOBEC

  • Boris Odreitz 11:45 08.december 2016.

    natanko tako pa orožje niz radgone katero smo pripeljali Jacljevim v tace so( je janša) prodal četnikom v Slavoni8jo dalčje pa se ve kam je to romalo !Janša in sds počno naTANKO TO9 IN TAKO KOT NJIHOV IDEJNI OČE hITLER !