Slovenija
46 ogledov

Od danes le še evropska vozniška dovoljenja

Tako je videti novo vozniško dovoljenje. Žurnal24 main
Od danes naprej bodo vse države članice EU začele izdajati nova evropska vozniška dovoljenja - v standardnem evropskem formatu v obliki plastične 'kreditne kartice' s strožjo varnostno zaščito. Stara dovoljenja bodo postopoma nadomeščena z novimi, ko bo čas za njihovo podaljšanje ali najpozneje do leta 2033.

Novo dovoljenje bo tako postopoma nadomestilo več kot 100 različnih papirnih in plastičnih modelov, ki jih trenutno uporablja več kot 300 milijonov voznikov v EU.

Novo vozniško dovoljenje je sicer del širšega svežnja ukrepov unije za izboljšanje prostega gibanja, boj proti ponarejenim vozniškim dovoljenjem in izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Poleg skupnega formata dovoljenj se z današnjim dnem tako uvajajo tudi nekatere druge spremembe.

Novo dovoljenje je podprto z ustanovitvijo evropskega sistema za elektronsko izmenjavo podatkov, s katerim naj bi se olajšala izmenjava informacij med nacionalnimi upravami in tako poenostavili postopki za ljudi, ki se preselijo iz ene države članice v drugo.

Vozniško bomo vozniki avtov podaljševali vsakih deset let

Po novih pravilih bo treba dovoljenja za voznike avtomobilov in motoriste podaljševati vsakih deset do 15 let, odvisno od države. V Sloveniji jih bo treba podaljšati vsakih deset let. Pri tem gre le za upravno podaljšanje, ki ne zahteva dodatnih testov. Namenjeno je namreč le posodabljanju informacij in sledenju novim tehnologijam pri varnostnih elementih na karticah.

Vozniki tovornjakov in avtobusov na zdravniški pregled vsakih pet let

Dovoljenja za voznike avtobusov in tovornjakov je medtem po novem treba podaljševati vsakih pet let, za podaljšanje teh pa bo potreben tudi zdravniški pregled.

Dviguje se starostna meja

Starostna meja za neposredno pridobitev dovoljenj za najmočnejša motorna kolesa se povišuje z 21 na 24 let. Uvajajo se nove zahteve za kolesa z motorjem - kandidati zanje bodo odslej morali opraviti teoretični preskus, države članice pa lahko uvedejo tudi preskuse spretnosti in vedenja v prometu ter zdravniške preglede; za vzajemno priznanje dovoljenj v vseh državah članicah EU priporoča minimalno starost 16 let, ki pa jo države lahko znižajo na najmanj 14 let, in tako bo tudi v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.