Avto
106 ogledov

Od danes pri evropskih avtih nič več tako, kot je bilo

Violeta Bulc in avtonomna vozila Paul Tolenaar/ACEA
Evropska komisija, države članice in združenje evropskih proizvajalcev vozil ACEA so v Amsterdamu zakoličili smernice za uvedbo avtonomnih vozil na evropske ceste. Zgodovinski sporazum bo zelo vplival na mobilnost z avtomobili prihodnosti, potrebne bodo tudi prilagoditve vozil. Komisarka Violeta Bulc navdušena, ko jo je naokoli prevažal avto, ne da bi ji bilo potrebno storiti karkoli.

14. april 2016 je dan, ki bo ostal v zgodovino zapisan kot dan podpisa Amsterdamske deklaracije. Bržkone jo bodo nekoč ocenjevali za enega od uradnih rojstnih datumov avtonomnih vozil.

V nizozemskem mestu so namreč prvič doslej na tako visoki ravni predstavniki članic EU, Komisije in proizvajalcev, združenih v ACEA, razglabljali o sodelovanju pri uvajanju novih tehnologij glede mobilnosti, še posebej sodelovanja pri razvoju in uvajanju avtonomnih vozil. 

Vsi sodelujoči so se strinjali, da je tako pred povezavo, članicami kot pred industrijo še ogromno izzivov in preprek, vendar komisarka za transport Violeta Bulc napoveduje, da bodo avtonomna vozila od leta 2019 pripravljena za množično proizvodnjo in uvedbo na evropske ceste. 

Pri ACEA, ki povezuje vse največje evropske proizvajalce vozil, so poudarili pomen sodelovanja pri izzivih mobilnosti, tako glede naraščajočih potreb po vozilih na eni strani, kot nižanju vpliva na okolje in prometno varnost na drugi. Pri ACEA izpostavljajo, da bo potrebno spremeniti veliko danes veljavnih prometnih pravil, izboljšati digitalno infrastrukturo in vzpostaviti jasna pravila glede odgovornosti in zasebnosti ljudi, ki bodo uporabljali avtonomna vozila. Prav tako bodo potrebna velika sredstva za razvoj in promocijo avtonomnih vozil. 

Ob robu srečanja ministrov, ki se ga je udeležil slovenski minister Peter Gašperšič, je potekala tudi predstavitev avtonomnih vozil, ki so jih priskrbele članice ACEA. Na 16-kilometrski vožnji po Amsterdamu so se lahko udeležnci prepričali, kaj že danes zmore tehnologija avtonomne vožnje v obstoječih avtomobilih. Sodelovali so Volvo, BMW, Renault, ..

Komisarka Violeta Bulc se je popeljala v Renaultovem avtonomnem vozilu espace in bila glede na njene osebne zapise na Twitterju navdušena. "Še vedno varno in navdušeno na cesti. Komaj čakam, da bom lahko potovala z avtom in vmes svobodno brala ali govorila ... Do leta 2019."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • reider 19:32 15.april 2016.

    al jih bo pa ušpičil manj, kot pa utrujeni,psihišno nestabilni,pijani ,samomorilni,malomarni ljudje. KAj vemo. Bomo videli.

  • Avatar olor
    olor 16:47 14.april 2016.

    berzvezanababa

  • Nevtrino 15:43 14.april 2016.

    Kaj ko bi se ta raje ukvarjala s hojo po žerjavici, kar je že počela ...----Prav zanima me, kaj bo, ko se bo zgodila prva prometna nesreča s smrtnim izidom "po krivdi avtonomnega avtomobila".