Slovenija
17 ogledov

Šatjerka spet prevozna

Pluženje snega. Fotografija je simbolična.
1/13
Bralec Fotografija je simbolična.
Po Sloveniji je danes večji del dneva snežilo. Zapadlo je pod 10 centimetrov snega, največ na SV Slovenije.

Na širšem območju SV Slovenije sneži, kar je povzročalo težave na cestah. Zaradi zasneženega cestišča in zdrsov tovornih vozil je bila zaprta polovica štajerske avtoceste med priključkom Slovenska Bistrica - sever in počivališčem Polskava proti Mariboru. "Očitno še vedno ne izločajo tovornih vozil, kljub temu, da močno sneži. Po polžje se premikamo v koloni," je za nas povedala bralka, ki je obtičala pred Slovensko Bistrico. Drugi bralec pa je opozoril na slabo očiščeno štajersko avtocesto.

Zdrse tovornih vozil so zabeležili še na regionalni cesti Slovenska Bistrica - Maribor v Slovenski Bistrica na Jožefovem klancu in na regionalni cesta Gornja Radgona - Lenart.

Težave so se pojavile tudi na primorski avtocesti pred priključkom Kastelec, kjer so stoječa tovorna vozila močno ovirala promet na voznem in počasnem pasu v smeri Ljubljane.

Snežilo bo tudi ponoči. Na SV Slovenije bo zapadlo okoli 15 centimetrov snega, drugod 10 centimetrov, ocenjuje Jure Cedilnik z Agenciji RS za okolje (Arso).

Na Primorskem je zjutraj začela pihati zmerna burja. Pričakujejo se zameti. Zaradi močnega sneženja v Julijskih Alpah se je nevarnost snežnih plazov tam povečala na četrto stopnjo in je velika, opozarjajo na Arsu.

Burja lahko doseže 120 km/h

Burja na Primorskem se je čez dan okrepila. Kot predvidevajo, bo do prvega dela noči predvsem v Vipavski dolini v sunkih lahko dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro (km/h). "Predvsem na prehodu iz Notranjske proti Primorski in na severnem Primorskem, kjer bo tudi snežilo, bo burja gradila snežne zamete," so zapisali na svoji spletni strani.

Po njihovih napovedih bo burja sredi noči prehodno nekoliko oslabela, jutri čez dan pa se bo spet krepila ter bo predvidoma najmočnejša zvečer in v noči na petek, ko bo v sunkih lahko dosegala hitrosti okoli 120 km/h. Zaradi burje velja prepoved za vsa vozila s ponjavami in hladilnike do 8 ton na hitri cesti Nanos - Ajdovščina ter na regionalni cesti Podnanos - Razdrto.

Jutri bo vetrovno tudi v vzhodni Sloveniji, kjer bo ob sneženju veter prenašal sneg in gradil zamete.

V gorah možni plazovi

Drugod po gorah velja nevarnost tretje stopnje, na Arsu pa pričakujejo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega predvsem s strmejših pobočij.

V petek bo dopoldne še pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Popoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo počasi zjasnilo. Burja na Primorskem bo slabela. V soboto zjutraj bo po večini jasno in zelo mrzlo, ponekod po nižinah bo megla. Čez dan se bo zmerno pooblačilo.

Ceste zahtevajo še več pozornosti

Policisti sicer voznikom svetujejo, naj ob obilnejšem sneženju pred odhodom preverijo stanje in prevoznost cest, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti. Policisti voznike še pozivajo, naj spoštujejo tudi druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo, ob zastojih pa upoštevajo navodila vzdrževalcev cest in policije.

Tudi na prometno-informacijskem centru (PIC) opozarjajo, da vozniki lahko znova pričakujejo nevšečnosti v prometu, počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase.

Uporaba verig je sicer obvezna na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko sedlo ter na cesti Petrovo Brdo–Podrošt. Zaradi snega in snežnih plazov pa je zaprta cesta Volče–Solarji na mejnem prehodu z Italijo, cesta čez Vršič in cesta Čepovan–Most na Soči.

Zaradi snežnih razmer na Hrvaškem je prepovedan promet za tovorna vozila pri izstopu na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina, so zapisali na PIC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.