Zdravje > Otrok
52 ogledov

"Od kje denar za nogomet, če še za hrano nimam?"

Lačen otrok Profimedias
David in Maja sta zdrava in pridna otroka, ki trpita zaradi hudo bolne matere in socialne stiske lastne družine. Njune želje so preproste, neizmerno bi bila vesela že skupnega izleta na bližnje kopališče.

“Moja dva otroka sta zlata otroka, ki imata želje kot vsi ostali vrstniki. Razlika pa je v tem, da jima teh želja ne zmorem izpolnit. Rada bi šla z mano na morje, kot to počnejo njuni sošolci. Želita si na bazen, pa ni težava le v dragi vstopnini. Bazen pomeni tudi kopalke, sončno kremo, rada bi jima kupila kakšen sok ali sladoled,” pripoveduje mati 12-letne deklice in osemletnega dečka, ki je zaradi bolezni izgubila službo in pristala na socialnem dnu.

Oblačila za novo šolsko leto

Zelo mlada je doživela infarkt, ki ji je pustil hude posledice, poleg tega ima težave tudi z revmo. Zaradi tega prejema nadomestilo za invalidnost, prejema tudi otroške doklade, njena otroka pa sta vključena v program botrstva pri Zvezi prijateljev mladine. Oče otrok ima sicer nizko plačo, a redno plačuje preživnino za hčerko, za sina bo odločeno v kratkem. Pravi, da je dovolj za najnujnejše, za plačilo položnic, za skromno hrano, a se zatakne ob dodatnih potrebah. “Veste kako hudo je, ko otrokoma ne morem nuditi normalnega življenja. Tako rada bi delala, želim si le zdravja in za otroke brezskrbno življenje,” razlaga.

“Otroka rasteta. Poletna garderoba ni takšen problem, veliko nam z oblačili pomagajo na Zvezi prijateljev mladine,” pojasnjuje. Dodaja pa, da jo je zelo strah jeseni, ko bodo dnevi bolj hladni in bosta otroka potrebovala večjo jesensko obuvalo, mogoče jakno, tople hlače … “Potrebovala bi res kompletno zimsko garderobo, že zdaj ne vem, kje bom dobila denar za bundico in tople čevlje,” je obupana.

Vsi trije si delijo eno sobico

Družinica živi v stanovanju, ki ima kopalnico, majhen hodnik, sobo s kuhinjo v velikosti devetih kvadratnih metrov in dodatno sobo, kjer spijo vsi trije. “Otroka sta skromna, razumeta, da si morata sobo deliti še z mano, nikoli ne želita pokazati, da jima je zaradi tega hudo,” pripoveduje. Vidi pa, da jima je hudo, ker hčerkica domov ne povabi prijateljic. Pravi, da ni težko potrpeti in kombinirati, kdaj bo mir za učenje, nalogo, da ni denarja za meso in sveže sadje …

Težko pa ji je, ker bi rada svojima otrokoma ponudila vsaj kakšno presenečenje. Kakšno čisto novo obleko, morda nove kopalke in nepozaben izlet na bazen. Žal ji je, ker si hčerkica želi plesa, sinček pa nogometa, pa jima tega ne more omogočiti. “Kako naj najdemo denar za takšne dejavnosti, ko pa sta otroka včasih celo lačna?” se sprašuje. Čez leto imata za hrano bolje poskrbljeno vsaj med tednom v šoli. Zdaj v času počitnic pa jim bo tudi s hrano težje.

Pravi, da težko razmišlja o prihajajočih stroških, saj ne ve, kako jih bo plačala. “Kje naj dobim denar za vse šolske potrebščine, hčerkica me niti vpraša ne za kakšno posebno torbo, ki so med sošolkami popularne,” pravi. Že zelo dolgo odlaša s prenovo cevi v kopalnici, z menjavo pipe, a nima kje vzeti. Za zdaj si želi le, da bi imela njena otroka čez poletje na voljo toliko hrane, da ne bosta lačna. Če bi dobila kaj pomoči za jesensko otroško jakno, čevlje ali celo pipo za kopalnico, bo najsrečnejša mati na svetu, pravi.   

Komentarjev 10
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 11:01 06.julij 2015.

    Bom pomagal, a dajte naslov ali TRR te družine. Organizacijam ne zaupam!

  • dragec 07:16 06.julij 2015.

    Zakaj, kaj te moti, Ljudstvu obljubljajo, ko so pa izvoljeni, potem je sistem strankarske in koalicijske discipline. Ljudstvo so ovce, ki slepo sledijo vodiču, psu-

  • korli 14:10 05.julij 2015.

    tako je sami lopovi so na oblasti,sodniki pa njihovi podkupljenci,