Zdravje > Življenjski stil
109 ogledov

Od liposukcije do podaljšanja penisa

Ines Maletić Anja Ščuka
V Daruvarski polikliniki Maletič, kjer se ukvarjajo z estetsko kirurgijo, je polovica gostov Slovencev. Lepotnih posegov si želijo predvsem ženske, najmlajša gostja je bila 18-letnica, najstarejša jih je štela 85.

“K nam prihajajo najpogosteje ljudje srednjega sloja, običajni ljudje. Približno polovica je Slovencev,” pravi anesteziologinja iz daruvarske Poliklinike Maletić, Ines Maletić. V polikliniki se ukvarjajo z estetsko kirurgijo, kjer med drugim ponujajo globoki kemični piling, po katerem naj bi bili ljudje videti tudi dvajset let mlajši.

Za “čudežni” piling sem slišala od receptorke v hotelu Mladimir, kjer gostijo veliko pacientov omenjene klinike. “Zadnjič so k nam prišle tri starejše prijateljice, ki so si za rojstni dan privoščile ta piling. Po enem tednu so od nas odšle res, za dvajset let mlajše,” je pripovedovala. Za informacije iz prve roke sem se zato podala kar v polikliniko.

Traja do deset dni

“Globoki fenolni piling je primeren za starejše od šestdeset let,” je povedala Ines Maletič. Gre namreč za globlji piling, kjer želimo zdraviti tudi globoke gube in pri katerem dobimo trajne rezultate tako da postopka ni potrebno ponavljati. “Po globokem fenolnem pilingu smo tudi za dvajset let mlajši, in tako bomo trajno izgledali mlajši. Koža se bo normalno starala naprej, kot bi se denimo pred dvajsetimi leti,” pojasnjuje.

Takšen piling se izvaja s fenolom in krotonskim oljem, s pilingom se odstrani povrhnjica, nato pa se koža en teden ali deset dni obnavlja. Prve dni po postopku se je potrebno strogo izogibati soncu, obraz pa redno čistiti in ga negovati z mastnimi kremami. Zato se osebe prvih deset dni običajno zadržujejo v notranjosti. Ker je rdečina prisotna še nekaj mesecev po posegu, si lahko nato rdečino prekrijejo s pudrom in visokim zaščitnim faktorjem. Cena globokega kemičnega pilinga je tukaj 2.000 evrov.

Globoki fenolni piling izvaja Inesina hči Ana Maletić, ki se je zanj usposabljala v Franciji in Izraelu. Ana je specializanka s področja plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije, lastnika poliklinike pa sta njena starša. Poleg matere Ines še oče Duško Maletić, ki je specialist kirurgije in urologije.

Večinoma ženske

“Nekje do 90 odstotkov naših pacientov je ženskega spola,” opisuje Ines Maletić. Ljudje so vseh starosti, “najmlajša pacientka jih je imela 18 in si je želela liposukcije, najstarejša pa 85, njej smo opravili face lifting”. Odločajo se za vse mogoče, pri ženskah so sicer zelo pogoste povečave prsi.  

Veliko žensk se po njenih besedah odloči tudi za korekcijo ustnic. Izbirajo lahko med trajno različico, kjer jih povečajo z maščobo, ali za začasno različico, kjer jih povečajo s hialuronsko kislino. Sama je za začetek bolj pristaš hialuronske kisline, da oseba sploh vidi, ali si bo z večjo ustnico všeč. “Takšna odebelitev naj bi trajala nekje osem ali deset mesecev. Po mojih izkušnjah pa traja realno okoli pol leta,” pravi Maletićeva. Zanimalo me je, zakaj nekatere ženske po takšnem posegu izgledajo grdo, umetno in se ne morejo niti nasmehniti. “Pri nobeni stvari, tudi pri posegu na ustnici, se ne sme pretiravati. Grdo in umetno lahko izpade, če nekdo pretirava," pojasnjuje in dodaja, da moramo biti tudi pri estetskih posegih zmerni. 

Estetski posegi imajo po njenih besedah močan psihološki učinek, ljudje so po njih bolj samozavestni in veseli s svojim telesom. “Si pa mora posega vsak močno želeti. Če pride kdo sem pod pritiskom,  s posegom ne bo vesel. To malo boli, imaš kakšno modrico in te stvari boš težko potrpel, če si tega nisi resnično želel,” opozarja. Poleg tega pri vsakem posegu ki ga opravljamo obstaja možnost zapleta. Ines Maletić se je z žalostjo spomnila ženske, ki so ji delali liposukcijo. Kasneje, ko je bila že doma, je prišlo do zapleta in je umrla.  

Vsebine s področja lepote, nege in stila tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 2
  • dragec 17:54 26.maj 2015.

    To pa ni res, glavna je cena storitev. Menda se največ Slovencev oglaša za podaljšanje penisa (imajo male pimpeke)

  • Xerxes 14:35 26.maj 2015.

    Tovrstne članke morate opremiti z oznako "OGLASNO SPOROČILO"C Sloveniji imamo vsaj 2 kliniki, ki se s tem uspešneje ukvarjajo, a zaradi zakonskih omejitev ne smejo tega oglaševati.