Magazin
119 ogledov

Skoraj 25 tisoč ljudi na Levstikovi poti

litija čatež pot
1/16
Boštjan Tacol
Po Levstikovi poti na 25. popotovanje od Litije do Čateža se je sprehodilo skoraj 25 tisoč ljudi, kar je neuradno rekord prireditve.

Danes se je odvilo že 25. organizirano 21- oziroma 22-kilometrsko Popotovanje od Litije do Čateža. Na pot ste se lahko odpravili med 6. in 9. uro z Valvazorjevega trga v Litiji, a ste se morali obvezno prijaviti. Prijavnina je stala pet evrov, pri čemer ste dobili tudi novo knjigo Levstikova pot: Popotovanje od Litije do Čateža z zemljevidom poti in dnevnik za spominske žige. Ob koncu poti se je na Čatežu ob 13. uri začela kulturno-zabavna prireditev Razhodja.

"Prireditev je odlično uspela. Prišlo je blizu 25 tisoč ljudi," je dejal organizator Rudi Bregar in dodal, da jim je vreme odlično služilo. Udeleženci so bili navdušeni tako nad sprejemom domačinov kot naravo. Številni so pohvalili tudi novo ureditev poti. 

Ob jubileju so poskrbeli za spremembo celostne podobe Levstikove poti; postavili so več kot 300 novih označevalnih tabel. V projekt izdelave tabel je bilo vloženega pol leta dela. "Vsaka tabla je na nek način unikat," je poudaril Bregar. “Pohodniki so na vsakem kilometru seznanjeni z razdaljo do cilja in zanimivostmi ob poti ter neštetokrat opozorjeni na ohranjanje narave. Letošnja posebnost je tudi ta, da lahko pohodnik na poti od Litije do Čateža na tablah prebere celoten izvirni potopis Frana Levstika v 80 odlomkih."

Organizatorji že razmišljajo tudi o prihodnosti. Ne skrivajo želje, da bi ob poti postavili posebne tipske klopi in koše za smeti. V prihodnjih letih bodo poudarek dali predvsem na poudarjanju dediščine območja, po katerem poteka trasa, je za konec dejal Bregar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.