Slovenija
318 ogledov

Od maja linijski prevoz na Blejski otok

Žurnal24 main
S predlogom o uvedbi rednega linijskega prevoza na Blejski otok se še ukvarja delovna skupina svetnikov. Linijska povezava naj bi stekla s 1. majem.

Po besedah direktorja blejske občinske uprave Matjaža Berčona obstoječi odlok o plovbnem režimu na jezeru dovoljuje tri elektro hidrobuse, ki pa so v lasti pletnarjev. Novi odlok, s katerim se delovna skupina svetnikov še ukvarja, predvideva, da bodo po jezeru lahko vozila tri takšna vozila. Eno od teh bo ekskluzivno namenjeno oskrbi otoka in prevozu oseb na otok. To bo plovilo posestnika otoka, torej blejske župnije. 

Blejska župnija bo prek svoje družbe Blejski otok najverjetneje izvajala tudi redne linijske prevoze, ki jih namerava vzpostaviti blejska občina z Grajskega kopališča in naj bi potekali najmanj na vsaki dve uri. "Logično je, da te prevoze opravlja upravljavec otoka in občini plača pristojbino, občina pa regulira urnike in voze rede," je dejal Berčon.

"Tako bo vsak obiskovalec Bleda neodvisno od kogarkoli imel dostop do otoka. Takšno redno povezavo na otok smo dolžni zagotoviti," je prepričan Berčon. Kot je spomnil, se včasih dogaja, da pletne niso na voljo in turisti lahko ostanejo brez prevoza na otok. Z redno linijo pa bo otok postal bolj dostopen.

Nova ureditev z majem

Mišljeno je, da se linija uvede s 1. majem, a je blejski župnik Janez Ferkolj po Berčonovih besedah z zadevo preveč pohitel, ko je s 1. aprilom vzpostavil linijski prevoz iz Mlinega. Zato je tudi sprožil buren odziv pletnarjev, ki so protestno iz jezera odstranili župnijsko električno pletno Sinaj kot tudi svoje pletne.

Občina se od tega distancira, pravi Berčon, ki računa, da bo za uskladitev vseh interesov poskrbela delovna skupina občinskih svetnikov, ki se ukvarja s priprave dokončnega predloga novega plovbnega režima. Tega naj bi občinski svet sprejemal na prihodnji seji, ki bo predvidoma 21. aprila.

Za vse enako

Berčon poudarja, da bo po sprejetju režima situacija za vse enaka. "Tako kot si je sedaj župnik uzurpiral pravico vožnje potnikov po jezeru, to že desetletja počnejo tudi pletnarji. Sedaj pa bodo pogoji za vse enaki, vsi bodo plačevali pristojbino in se držali reda," je poudaril.

Kljub zaostrenim razmeram na Bledu, kjer vlada t. i. pletnarska vojna, Berčon meni, da pletne ne bodo ostale na suhem vse do 1. maja. Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Marjan Žvegelj pa poudarja, da bodo pri protestu vztrajali, dokler ne bodo vsi spoštovali plovbnega režima.

"Menimo, da je bil to načrten in neetičen poizkus prevzema našega dela, ki temelji na dolgoletni tradiciji in kulturni dediščini, ki so nam jo zapustili naši predniki. Električni čoln se ne more primerjati s tradicionalno blejsko pletno in se prodajati pod takim imenom," poudarjajo pletnarji, ki župniku očitajo neustrezno podjetniško iniciativo in nelojalno konkurenco.

Župnik, ki je spomnil, da naj bi bil nov plovbni režim po prvotnih načrtih sprejet že marca, medtem vztraja, da ima za plovbo vsa ustrezna dovoljenja ter da so mu pletnarji praktično zasegli čoln, ko so ga v soboto zjutraj s traktorjem potegnili na suho in mu onemogočili nadaljnjo plovbo. Računa, da bodo zadeve rešile pristojne inštitucije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.