Slovenija
21 ogledov

Z direktorskega stola je moral na zatožno klop

Robert Časar Suzana Kos
Vodenje Luke Koper je prevzel leta 2005, slaba štiri leta zatem so ga razrešili iz krivdnih razlogov. Nekdanji manager si je takoj zatem nakopal kazenske ovadbe in odškodninske tožbe, ki bi se jim lahko izognil, če mu beg v Dominikansko republiko ne bi spodletel.

Robert Časar se po 347 dneh odsotnosti vendarle vrača v Slovenijo. A okolja. v katerem je živel vse do skrivnostnega izginotja v začetku lanskega leta, zagotovo še nekaj časa ne bo videl. Takoj po pristanku na domačih tleh se namreč seli v zapor na Dob. Naslednjih pet let in devet mesecev bo namreč prestajal kazen zaradi jemanja podkupnine.

V začetku januarja 2013 so ga na Okrožnem sodišču v Kopru obsodili skupaj z nekdanjim poslancem Srečkom Prijateljem in novogoriškim nepremičninskim posrednikom Marjanom Mikužem, ki je oba podkupil v zameno zato, da je Luka Koper kupila točno določena zemljišča za zaledni terminal v Sežani. Slabo leto zatem je koprsko višje sodišče zavrnilo pritožbe obsojene trojice in potrdilo obsodbo.

Izginil, ko je višje sodišče pisalo sodbo

Skoraj istočasno se je za Časarjem izgubila vsaka sled. Od konca leta 2013 ni prevzel nobene pošte s sodišča, izogibal se je tako poštarjem kot sodnim vročevalcem. Zaman so ga iskali na dveh naslovih, doma v Pobegih nad Koprom in na naslovu družinske hiše Časarjevih v Lendavskih Goricah.

Zato je sodišče odredilo policiji naj ga izsledi. Poleg tiralice je sodišče policiji odredilo tudi iskanje z mednarodno tiralico ter evropskim nalogom za prijetje in predajo. Časarja so poleg slovenske policije intenzivno iskale praktično vse policije v Evropski uniji in drugod po svetu.

Opažen še preden je sodišče poslali policijo v iskanje

Medtem, ko je Okrožno sodišče v Kopru Časarju pisalo vabilo v zapor, je ta najverjetneje že potoval iz Rusije v Latinsko Ameriko. Ustavil se je v Dominikanski republiki, kjer si je v Santu Domingu kmalu po prihodu ustvaril nov dom in začel urejati vse potrebno, da so lahko za njim prišli še njegovi najožji družinski člani. Istočasno naj bi tam ustanovil in registriral tudi novo podjetje.

Kljub temu ga je nekdo očitno opazil, prepoznal in obvestil policijo, ki ga je tedaj šele začela intenzivno iskati.

Ovadba na ovadbo, tožba na tožbo

53-letni Časar je kot nekdanji šef Luke Koper namreč v Sloveniji postal hitro prepoznaven. Vodenje edinega slovenskega pristanišča je prevzel oktobra leta 2005, ko so ga na funkcijo soglasno ustoličili nadzorniki tega podjetja v času vlade Janeza Janše. Luko Koper je Časar vodil do junija 2009, ko so ga nadzorniki razrešili iz krivdnih razlogov.

Zaradi domnevnih oškodovanj podjetja so ga začeli preiskovati kriminalisti in tožilci, njegovi nasledniki v Luki Koper pa so proti njemu in njegovim nekdaj tesnim sodelavcem, članom njegove uprave začeli vlagati odškodninske tožbe, s katerimi zahtevajo vračilo več milijonov evrov.

Medtem, ko se je Časar skrival v Dominikanski republiki, so oktobra lani na koprskem okrožnem sodišču odločili, da morata skupaj s članom njegove uprave Aldom Babičem Luki povrniti za 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. Na sodišče pa bi Časar moral tudi zaradi tožbe, ker naj bi kot šef Luke Koper negospodarno posloval pri ustanavljanju ekoloških podjetij Ecoporto in Adriasole. Še za okoli 19 milijonov evrov odškodnine pa od njega in njegovih tedanjih sodelavcev ter tudi nekdanjih nadzornikov Luka s tožbo zahteva nepravilnosti pri vstopu v slovaški holding TTI.

Grozijo mu tudi nove zaporne kazni

Časarja pa, po vrnitvi v Slovenijo, ne čakajo le pravdanja z Luko Koper, temveč se bo moral zagovarjati tudi zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih prav tako zagrešil kot nekdanji šef Luke. Tožilstvo mu očita zlorabe položaja, oškodovanje in prirejanje.

Dve obtožnici, ki sta bili proti njemu vloženi, ko se še ni odpravljal proti Latinski Ameriki, sta medtem že postali pravnomočni, a sodišče zaradi Časarjeve odsotnosti še ni moglo določiti datuma začetka sodnega procesa. Ene obtožnice, ki pa jo je tožilstvo vložilo medtem, ko je bil Časar na begu, pa mu za zdaj razumljivo še niti niso mogli vročiti.  V vseh treh primerih mu grozijo nove zaporne kazni. Med drugim zato, ker naj bi dovolil domnevno fiktivni najem varnostne službe za Luko, dovolil čiščenje zasebnih oblek enega od zaposlenih na stroške Luke Koper in sklenil domnevno škodljiv posel Luke Koper z gradbenim podjetjem Grafist.

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • dragec 08:11 03.marec 2015.

    Manager , produkt Janševe vlade in stranke

  • Brigita Pahor 06:34 03.marec 2015.

    Dobra novica ! Samo kako bo šlo naprej ? Sigurno je zelo bolan, najel bo najboljše odvetnike ... Saj poznamo te lumpe, kako nadaljujejo. Predvsem pa vidim, tudi drugim Slovencem gre v nos, da vsem tem barabam ostaja premoženje, nič ...prikaži več jim ne vzamejo. Še živeli ga bomo davkoplačevalci, saj menda narastejo stroški za mesec dni zapora na posameznega kaznjenca 2.000,00 EUR. Delal ne bo, nihče ga ne more prisiliti, jedel, spal in koval načrte za naprej. Predlagam, da na Dobu ustanovijo "Gospodarski forum", saj se tam zbirajo čudežni Janševi dečki. Tudi vodja bo verjetno kmalu tam, pa da vidimo, kako bodo sejali na dvorišču zapora.

  • Žvižgač 00:06 03.marec 2015.

    Da mi ga dajo samo za en dan, da ga jaz čuvam v zaporu ali izven njega. Tega kleptomana bom moral še hraniti, medtem, ko živi celo življenje od nakradenega in podkupnin. Mamicu mu kleptomansko, jaz bi ga dal takoj v klobase.