Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Od napotnice do minimalca

Zaradi politike bi znanec po petih letih v podjetju končno dobil službo. Za minimalno plačo.

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ko sta se v Sloveniji še cedila med in mleko, se nihče ni brigal za študentsko delo, avtorske pogodbe, upokojence ali koga drugega. Vsi smo po malem cveteli, tudi delodajalci so tistega študenta, ki je bil dober, sčasoma le zaposlili, pa tudi brezposelnost mladih ni tako bodla v oči.

Danes

 Zdaj, ko podjetja že nekaj let propadajo, delodajalci odpuščajo ali pa ne zaposlujejo, smo se z besnimi obdavčitvami lotili reforme trga dela. Ki bo (domnevno) prisilila delodajalce, da ponudijo redne zaposlitve. Naj ob tem izpostavim samo primer znanca, ki je dolga leta sprva kot študent nato pa prek avtorske pogodbe delal v velikem podjetju iz Ljubljane. Ko so avtorsko delo prvič pošteno obdavčili, so ga v podjetju najprej “posilili” z s. p. Češ, saj dobiš subvencijo, pa si plačaš prispevke, saj si skoraj zaposlen. Ko je odprl s. p., dobil subvencijo, nekaj mesecev izstavljal račune, je delodajalec spoznal sijajno novo priložnost: ob zaposlovanju mladih do 30. leta jim dve leti ni treba plačati prispevkov! Pa so mu predlagali, naj s. p. zapre, se za tri mesece fiktivno prijavi na zavod, subvencijo vrne, kakor ve in zna, nato pa ga bodo en mesec pred 30. rojstnim dnem zaposlili. Plača, ki so jo ponudili, je bila minimalna. V podjetju je že pet let, njegova izobrazba je univerzitetna, zato je ponudbo hvaležno zavrnil. To, gospa ministrica, je storilo podjetje, ki je tudi lani ustvarilo dobiček. Predstavljajte si, kaj šele počnejo tam, kjer se celo delodajalec bori za lasten obstoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.