Slovenija
98 ogledov

Od novembra le še eRecept

lidl16.03.09, helena grebenc, farmacevtka, lekarna ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Od 3. novembra se farmacevti ne bodo več spraševali, kaj je zdravnik napisal na recept, saj bodo bolniki v lekarno prihajali z elektronskimi recepti, ki bodo omogočili večjo varnost pacientov in zmanjšali možnost težav pri pacientih, ki jemljejo več zdravil hkrati.

Elektronski recept (eRecept) bo novembra po vsej Sloveniji nadomestil papirne recepte, so sporočili z ministrstva za zdravje. Elektronsko rešitev bodo od 1. oktobra do 2. novembra uvajali tako, da bodo zdravniki poleg elektronskih izdajali tudi še papirne recepte. Od 3. novembra pa se bo po vsej Sloveniji  uveljavilo samo elektronsko predpisovanje.

Samo kartica zdravstvenega zavarovanja

Za prevzem zdravila bo tako pacient potreboval le še kartico zdravstvenega zavarovanja, za bele recepte pa tudi dokument. Bolnikom eRecept prinaša možnost prevzema zdravil v katerikoli lekarni tudi pri obnovljivih receptih.

ljubljana 23.12.09, lekarna Bitenc, mercator center, lekarna, ponovno odprta, bi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednik lekarniške zbornice Miran Golub zagotavlja, da so lekarne na novost pripravljene. Pilotni projekt uvajanja eRecepta je na Gorenjskem potekal od leta 2013. Izkazal se je za  precejšen vsebinski in tehnološki izziv. Na podlagi tega testa so ga izboljšali, tako da je zdaj izboljšan in  pripravljen za uporabo na nacionalnem nivoju.

Zdravnik bo lahko preveril neželene učinke med zdravili

Z eReceptom bodo imeli zdravniki vse informacije o določenem zdravilu na enem mestu, kar prinaša večjo varnost pri predpisovanju zdravil. Zdravniki in farmacevti bodo imeli pri predpisovanju zdravil  lahko preverili interakcij (neželenih učinkov) med zdravili, ki jih pacient jemlje.

Zdravniška napotnica | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Farmacevt bo imel v primeru dodatnih vprašanj o posameznem predpisu na voljo dodatne možnosti za posredovanje vprašanj zdravniku. 

Za vzdrževanje 300 tisoč evrov letno

Država je za elektronsko rešitev, ki jo je izdelal konzorcij sedmih podjetij, odštela 2,1 milijona evrov. Vzdrževanje sistema, ki ga bo decembra prevzel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), bo letno stalo okoli 300.000 evrov.

eNaročanje in elektronske napotnice

Medtem so v preizkusnih fazah tudi že druge elektronske rešitve.V projekt eNaročanje se bodo vsi izvajalci zdravstvenih storitev vključili do 1. januarja 2016, obvezno izdajanje elektronskih napotnic pa se bo začelo s 15. marcem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • xskip 04:10 23.september 2015.

    saj že sedaj na receptu ni napisano na roko ampak je naprintano...

  • softundsicher 21:45 22.september 2015.

    Sicer samega sistema ne poznam, prav tako ni nikjer specificirano kaj pomeni "vzdrževanje". Pa vseeno, letna bruto plača v Sloveniji je cca. 20.000 EUR. Če bi vseh 300.000 porabili za plače bi bilo to za 15 zaposlenih. Če upoštevaš še ...prikaži več ostale stroške, potem znesek niti ni pretiran.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:02 22.september 2015.

    Me prov zanima če je 300 000 letno primerljiva cena za vzdrževanja v primerjavi npr z kakšnim podobnim sistemom drugje po svetu recimo v Nemčiji.