Svet
10 ogledov

Od pobijanja dojenčkov do zasužnjevanja

Kim Jong Un Reuters
V Severni Koreji se dogajajo hudi zločini proti človečnosti in mednarodna skupnost mora ukrepati.

To poudarja poročilo posebne preiskovalne komisije Sveta ZN za človekove pravice in poziva, da morajo odgovorni za te zločine, vključno s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC).

Kot iz nacistične Nemčije

Po slabem letu je komisija danes v Ženevi predstavila odmevno poročilo na 400 straneh, v katerem je popisala številna grozodejstva v tej komunistični državi, od pobijanja dojenčkov, spolnega nasilja, zasužnjevanja, usmrtitev pred očmi družinskih članov, prisilnih stradanj in množičnih mučenj do hude politične represije in drugih zločinov.

"V številnih primerih gre pri kršitvah človekovih pravic, ki jih je ugotovila komisija, za zločine proti človečnosti (...) Teža, obseg in narava teh kršitev razkrivajo državo, ki je v sodobnem svetu ni mogoče primerjati s prav nobeno drugo," med drugim izpostavlja poročilo in dodaja pretresljive izpovedi žrtev severnokorejskega režima.

Severna Koreja: Dokazi so ponarejeni

Severna Koreja s preiskovalno komisijo ni želela sodelovati in vse obtožbe ostro zavrača. Njen predstavnik v Ženevi Kim Yong Ho je zagotovil, da so dokaze ponaredile tuje sile z ZDA, Japonsko in EU na čelu.


Zaradi nesodelovanja Pjongjanga je morala komisija ZN svojo preiskavo opraviti v tujini. S 320 Severnimi Korejci, ki živijo v izgnanstvu, so tako preiskovalci govorili v Južni Koreji in na Japonskem.

Komisija ZN naj bi nameravala vodstvo Severne Koreje še danes prijaviti ICC. ICC prevzema primere kazenskega pregona posameznikov, ki so osumljeni najhujših zločinov proti človečnosti, takrat ko države, iz katere ti posamezniki prihajajo, pregona same niso sposobne oziroma niso pripravljene izvesti.

Pri mednarodnem pregonu severnokorejskega diktatorja in njegovih sodelavcev je sicer glavna ovira Kitajska, ki lahko kot stalna članica Varnostnega sveta ZN njihovo napotitev pred sodišče v Haagu blokira. Kirby sam je danes priznal, da brez Kitajske preboj "brez dvoma" ni mogoč.


Komentarjev 3
  • siles 10:50 18.februar 2014.

    Američani imajo spet preveč orožja...

  • spenjac 08:12 18.februar 2014.

    Ne, ni treba ukrepati. Pustite jih pri miru, naj rešujejo kot sami znajo. Vojaški kompleks, ki zopet išče dobičke za prodajo svojih bomb in raket naj se malo ustavi. Res potrebujemo še en "osvobojeni" Irak ali Afganistan?

  • Marko Slovenia 23:00 17.februar 2014.

    drezajo v osje gnezdo s svojim amero kvazi demokratičnim pohodom :) kaj se jim tako mudi??? mogoče hočejo imeti osvojene vse kontinente, preden bodo ljudje videli prevaro z neomejeno količino natisnjenih dolarjev?