Slovenija
103 ogledov

“Od računa boli glava”

Domjo rajko položnica Suzana Kos
Ogrevanje. V nekaterih blokih ima večina stanovanj radiatorje izklopljene.

“Dejansko je v kraju veliko stanovanj, katerih lastniki si zaradi visokih zneskov na položnicah ne morejo privoščiti toplih radiatorjev. V enem od blokov v Luciji se tako od 23 stanovanj redno ogrevajo le v štirih, v drugem pa imajo na primer od 17 stanovanj hladne radiatorje v šestih. Ker so ventili v številnih stanovanjih zaprti, imajo zato višje račune tisti, ki se (redno) ogrevajo,” razlaga Janez Žgajnar iz podjetja Ogrevanje Piran, ki upravlja bloke v kraju.

Rekorder

Rajko Domjo | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
“Jaz sem gotovo rekorder; moj račun za ogrevanje v decembru znaša 272 evrov,” ocenjuje Rajko Domjo. Živi v stanovanju, velikem 90 kvadratnih metrov. Neuradno naj bi bil v piranski občini sicer rekorder s položnico 302 evra neki drug lastnik enako velikega stanovanja.

Kako nastane račun?

Upravnik stanovanj je zaradi nezadovoljstva odpovedal pogodbo s podjetjem Kommunio, ki daljinsko odčitava stanje na merilnikih porabe toplotne energije po posameznih stanovanjih. Petrol, ki zagotavlja toplotno energijo, pa s Kommuniem nima pogodbe. Kako se torej dejansko izračunavajo zneski na položnicah in katera inšpekcija je pristojna za nadzor? Tržna in stanovanjska inšpekcija trdita, da tega gordijskega vozla ne moreta rešiti, energetskega inšpektorja – naša elektronska pošta se jim je izgubila – pa nam zunaj uradnih ur ni uspelo priklicati.

Komentarjev 18
  • 1111 14:28 15.februar 2013.

    to je maslo Gregorja Golobiča!!! ...te merilnike, bi mu jih vse zmetal v glavo, pa njegovemu žlahtniku, ki jih uvaža !!!

  • Pepi 13:13 15.februar 2013.

    Je bil prispevek na nacionalki,v oddaji Tednik,pa je problematika ista,kar tudi jast že eno leto opozarjam vse možne institucije,pa nobenega odgovora,kar je pa bizarno,odgovorna na ministrstvu(starejša ženska,ne bom je žalila),je odgovorila ,na vprašanje, kdo in kako izračunavajo porabo sledeče,da so ...prikaži več to samo peščica izredno bistrih in intiligentnih ljudi,da mi to kot navadni smrtniki ne znamo izračunat,seveda ,tudi ona ne,primer:na Mesarski ulici v LJ.,ki so pod istim upravljalcem SPL,da ne napišem kaj so?,imajo v enem bloku toplotne merilnike v drugem pa ne,v prvem plačujejo nekako sprejemljivo ceno porabljene energije 30-50 evrov,v drugem bloku ,ki BREZ toplotnih merilnikov,pa plačujejo še manj,do 30 evrou,govorim o stanovanjski enoti,približno 70m2 velikih stanovanjih.V glavnem,nekdo???,ki je sprejel to odločitev o toplotnih merilnikih,je zadevo orng zasral in dobro zaslužil,lahko samo rečem BANDA LOPOVSKA

  • varan 13:08 15.februar 2013.

    To je rezultat korupcijsko vnešene ene alineje k 94.členu Energetskega zakona, iz katerega so potem mojstri "energetiki", inštalaterji, prodajalci delilnikov, na to "škrbino" zakona obesili t.i. Pravilnik o odmeri toplote.....itd , vse skupaj pa preko upravnikov uvedli kot zakonsko obvezo ...prikaži več (!) zaradi "ukrepov prihranka energije" do kvazi sporazumov med stanovalci z vsemi posledicami. Boli njih za "rajo v blokih" , ki so tako ali tako drugorazredni državljani v primerjavi s "hiškarji", ki jih kaj takega ne more doleteti.Glavni akter dr.Novak, si mane roke.