Svet
20 ogledov

Od terorističnih napadov 11. septembra mineva 14 let

Napad na World trade center Profimedias
V ZDA bodo danes spet potekale spominske slovesnosti na teroristične napade 11. septembra 2001, v katerih je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Spominske slovesnosti po 14 letih sledijo že ustaljenemu vzorcu z branjem imen žrtev v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji.

Predsednik Barack Obama letos ne bo obiskal Pentagona, ampak bo skupaj s prvo damo Michelle zjutraj počastil spomin na napade z minuto molka, popoldne pa se bo odpravil v oporišče Fort Mead, ki gosti 51.000 pripadnikov oboroženih sil in med drugim tudi sedež Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Tam bo opravil priložnostni govor, podpredsednik ZDA Joseph Biden pa bo v New Yorku, vendar ne na osrednji slovesnosti na Svetovnem trgovinskem centru (WTC), ampak na muzejski letalonosilki Intrepid, kjer bo sodeloval na začetku množične vožnje motoristov v spomin na žrtve napadov.

Napad na World trade center | Avtor: Profimedias Profimedias

Brali bodo imena žrtev

Pri stolpnici WTC1, ki je zrasla na ruševinah dvojčkov WTC, bo potekalo slovesno branje imen 2983 žrtev napadov v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji 11. septembra 2001 ter žrtev prvega terorističnega napada na WTC leta 1993.

V New Yorku bodo zvečer prižgali dva reflektorja, ki bosta simbolično osvetlila nebo nad južnim delom Manhattna namesto dvojčkov WTC.

Teroristi Al Kaide so 11. septembra 2001 zjutraj ugrabili štiri potniška letala in dve treščili v dvojčka WTC in eno v Pentagon, četrto, ki je bilo namenjeno na kongres v Washingtonu, pa je po uporu potnikov strmoglavilo na polje v Pensilvaniji.

Administracija Georga Busha mlajšega je potem s podporo sveta sprožila vojno proti talibanom v Afganistanu, ki so gostili vodstvo Al Kaide. Vojna proti terorizmu se je leta 2003 razširila na Irak in traja še danes. Al Kaida je v zatonu, vzpenja pa se Islamska država (IS), pred katero iz Iraka in Sirije beži na milijone ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.