Slovenija
41 ogledov

Odboru 2014 prevzeli sredin termin protestiranja pred sodiščem

patria Anže Petkovšek
Odboru 2014 je načrte prekrižala Skupina kazenska ovadba. Za vse srede v septembru je na upravno enoto prijavila svoj shod.

Kljub napovedi Odbora 2014, da bo v sredo, 9. septembra, nadaljeval shode pred sodiščem, protestniki pa bodo spet zahtevali odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše ter generalega državnega tožilca Zvonka Fišerja, je Skupina kazenska ovadba za vse srede v septembru, med 17. in 19. uro, na Upravno enoto Ljubljana prijavila svoje shode.

Eni proti, drugi za,  vsi pa pred sodišče in RTV 

V Sloveniji imamo tako zdaj glede sodstva dve skupini. "Pravijo, da je včasih dobro za uspešno borbo uporabiti nasprotnikovo orožje. Tokrat je to storila Skupina Kazenska ovadba, ko je prehitela Odbor 2014 in prijavila shode SKO in somišljenikov na vse srede v mesecu septembru in sicer 9. 9., 16. 9. in 23. 9. 2015 od 17. do 19. ure, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, Tavčarjeva 7, v Miklošičevem parku in pred RTV Ljubljana,"  je Skupina kazenska ovadba (SKO) zapisala na svoji spletni strani in tako prekrižala načrte, oziroma "ukradla"  termine Odbora 2014, ki so ga ustanovili ob odhodu prvaka SDS Janeza Janše v zapor in katerega člani so pred sodiščem glasno protestirali proti sodstvu. Da bodo nadaljevali, so se odločili tudi po tem, ko je ustavno sodišče razveljavijo  sodbe zoper Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Prvi shod po počitnicah "pred hišo sramote in krivice - Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije" pa napovedali za sredo, 9. septembra.

SKO po poti Odbora 2014 - od sodišča do RTV

Če so člani odbora pred RTV izražali kritike na račun poročanja v zadevi Patria, se bodo protestniki SKO izpred sodišča proti nacionalni medijski hiši sprehodili zaradi nestrinjanja s potezami novega vodstva: "Ker se zadnje čase sliši, da na RTV- ju delajo leve čistke, bo treba tudi na to opozoriti. Tudi mi bomo opozarjali, da smo plačniki prispevka in da želimo objektivno informacijo," je za Žurnal24 povedal pooblaščenka SKO Ana Jug.

Poleg srede še četrtek

patria | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Odbor 2014 je sporočil, da bodo njihovi shodi pred stavbo vrhovnega sodišča po novem ob četrtkih. Prvi bo desetega septembra ob 17. uri.

Odbor se je za to potezo odločil, ker je svoje shode pred sodiščem vse srede v septembru napovedala in prijavila Skupina kazenska ovadba, so sporočili preko tvitterja.

Po pisanju Reporterja so SKO, ki podpira slovensko pravosodje, najprej ponudili, da bi bil shod skupen, in sicer v obliki javne tribune:"Verjamemo, da bi lahko bila taka javna tribuna zanimiva za širok krog obiskovalcev in seveda tudi za medije. Obiskovalci in javnost bi si lahko v kvalitetnem soočenju mnenj, ki ga mediji žal preprečujejo, najvišji predstavniki pravosodja pa se mu izogibajo, ustvarili svoje stališče o teh vprašanjih, ki so pomembna za vsakega izmed nas. Vsi se namreč lahko prej ali slej znajdemo v pravosodnem kolesju in si prav gotovo želimo, da bi bili v teh postopkih spoštovani zakoni, ustava in človekove pravice."

Ponudbe Odbora 2014 ne sprejemajo

"Takega opozarjanje na sodstvo, na krivosodje, kot ga imajo oni, mi ne moremo zagovarjati. Obsojati sodbo, ki je niti prebral nisi, kar tako, na počez, da so vsi krivosodje, ob tem pa zapornika predtavljati za političnega , to ni to. V to se ne smeš vtikat, sodstvo je treba podpreti in ne govoriti, ta sodba je bila v redu in ta ne, saj te vendarle ni bilo zraven," na pobudo Odbora 2014 odgovarja Ana Jug.  

Vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 21:49 03.september 2015.

    DO KDAJ MISLITE OBJAVLJATI LAŽLJIVO REKLAMO ZA zdraviloPROTI DEFORMACIJI NOŽNEGA PALCA , KO JE ŽE SLUŽBA ZA VARSTVO POTROŠNIKOV TO PREVARO JAVNO OZNANILA . NOBENEGA ORTOPEDA dr. MIHA PAVLINA ni v SLOVENIJI

  • Papaja Popi 18:12 03.september 2015.

    encijanResnica boli, kajne....................

  • encijan 17:41 03.september 2015.

    Ti tud nisi prišel zraven?!? Si bil prebutast?