Slovenija
9 ogledov

Oddajali bodo vsakih 14 dni

Žiga Andoljšek Saša Despot
Stanovanja. Sklad ne bo znižal najemnin, bo pa stanovanja morda opremil.

Ker je Stanovanjski sklad RS na zadnjem razpisu oddal le 109 od 382 kupljenih stanovanj, jih bo po novem oddajal vsakih 14 dni, in sicer po posebnem protokolu s pomočjo računalniškega programa; več o tem bo znanega naslednji četrtek.

Štirisobno za 520 evrov

Povpraševanje je preseglo naše načrte,” je včeraj ponovil direktor sklada Žiga Andoljšek, čeprav je oddal le 29 odstotkov stanovanj na razpisu; edino od 20 mest, v katerih je oddal vsa, je bila Ljubljana. Dodal je, da je razlog za tak odziv tudi ta, da najemniški trg v Sloveniji ni tako razvit kot v drugih državah.

Verjame, da stanovanja dolgoročno ne bodo prazna in da bodo najemnine ostale enake: “Najemnine so zelo nizke; za 520 evrov dobite sto kvadratnih metrov veliko stanovanje s štirimi sobami, kabinetom, kletjo in parkiriščema v garaži.” Kljub “dobremu” odzivu in “zelo nizkim najemninam” na skladu razmišljajo, da bi ta stanovanja opremili. Med pripombami se je namreč pojavila tudi ta, da najemniki ne bodo kupovali novih kuhinj, če lahko najemno pogodbo podpišejo le za pet let. Andoljšek odgovarja, da si bodo prizadevali za spremembe zakonodaje, da bodo lahko pogodbe podpisali tudi za 20 let ali nedoločen čas.

Za deset milijonov posojil

Na skladu so pripravili tudi nov razpis, ki bo objavljen predvidoma v petek ter bo namenjen občinam in njihovim stanovanjskim skladom za gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj. Andoljšek jim bo ponudil posojila v vrednosti deset milijonov evrov z obrestno mero 12-mesečni euribor in 1,5-odstotnim pribitkom z odplačilno dobo največ 25 let. Dejal je, da se bodo o prejemnikih odločali glede na potrebe in da je teoretično možno, da bi ves denar dobil ljubljanski stanovanjski sklad, ker je v prestolnici največ povpraševanja. Vendar je hitro dodal, da njihov cilj ni le, da bi financirali stanovanja, po katerih povpraševanje zagotovo bo (zadnji razpis je pokazal, da ta presega ponudbo le v Ljubljani, veliko zanimanja pa je bilo le še v Kopru), ampak da bi zadržali ljudi tudi v manj razvitih območjih.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 12:27 28.marec 2013.

    če imajo tak minus pa v stečaj pa mir. kdo jih rabi? fotrali bi se iz proračuna za nesposobnost? pijavke proračunske pz da jim mtrn..... prvo bajne plače pol pa če kaj ostane seveda.... joč