Slovenija
689 ogledov

Oddajate nepremičnine turistom? Lahko vas oglobijo!

Slovenija 15.01.2014 stavba, stavbe v Ljubljani, nepremicnine, stanovanja, stano Saša Despot
Finančna uprava bo v času turistične sezone poostrila nadzor na področju oddajanja nepremičnin v turistični najem. Globe za oddajanje na črno do 7.000 evrov.

V času turistične sezone bo Finančna uprava RS (FURS) poostrila nadzor nad fizičnimi osebami na področju dela na črno. Osredotočili se bodo na tiste, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Pozornost bodo namenili predvsem ustrezni registraciji ponudnikov storitev ter izpolnjevanju davčnih obveznosti. 

Na FURS opozarjajo, da morajo opraviti vpis v davčni register in dosežene dohodke napovedati tudi tiste fizične osebe, ki oddajajo svojo nepremičnino v turistični najem na Hrvaškem. 

Kaj pa Booking in AirBnB?

"Ponudbo kratkoročnega oddajanja nepremičnin v turistične namene je mogoče oglaševati v različnih medijih in tudi preko spletnih portalov (kot sta Booking in AirBnB) le, če ima posameznik dejavnost ustrezno registrirano. V nasprotnem primeru gre za nedovoljeno oglaševanje, saj se oglašuje dejavnost ali delo, ki se šteje za delo na črno," opozarjajo na FURS.

Več tisoč evrov globe

Predpisana globa za posameznika, ki dela na črno, je od 1.000 do 7.000 evrov. Globo izrečejo tudi v primeru oglaševanja dela na črno oziroma oglaševanja dela ali dejavnosti preden je sklenjena civilnopravna pogodba. Globa v teh primerih znaša od 500 do 2.500 evrov. Za oglaševanje se šteje naročilo, objava ali posredovanje oglasa ali oglasnega sporočila v časopise, revije, na radio, televizijo in v druge elektronske medije ali na drug način, ki je dostopen javnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 17:08 20.junij 2017.

    AirBnB ni dejavnost obvezna dajatev po zakonodaji ! Jaz oddajam stanovanje v zameno za stanovanje osebe v drugi državi ,torej gre za menjavo v času dopusta . Gre za preprosto menjavo stanovanja za čas dopusta en mesec .Kaj naj plačam državi ?