Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Odgovoren je vsakdo od nas

V današnjem svetu, kjer smo na eni strani debeli in vedno siti, je lakota krivec za tri milijone smrti otrok starih manj kot pet let.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
So vam všeč otroci? So vam všeč dojenčki, ki vas z drobnimi rokicami stiskajo za prst? Kaj pa malčki, ki se na vsa usta režijo, če jih vržemo v zrak? Imate svoje otroke in vas zaboli že sama misel, da bi se jim kaj zgodilo? V tem primeru vas bo petkovo opozorilo organizacije Save the children znova prizadelo in užalostilo. Ob odprtju Expa2015 so spomnili, da je lakota krivec za tri milijone smrti otrok starih manj kot pet let. Poleg tega je trenutno na svetu kar dvesto milijonov otrok, ki trpi za kakšno od oblik podhranjenosti. Številke so grozljive. Smrt enega malčka, ki je moral zaradi pomanjaknja hrane umreti, je preveč.

Dosežemo lahko vrtoglave vsote 

Odgovornost za takšno tragično smrt nosi vsak od nas, ki je že vrgel hrano v smeti. Vsak, ki se je pred gosti ponašal tako, da je naredil preveč hrane. Vsak, ki se mu je v omari ali hladilniku že pokvarila hrana,  ki je v restavraciji naročil preveliko porcijo … Ekologi brez meja v svoji akciji Volk sit koza cela opozarjajo, da zmečemo Slovenci na leto v smeti 179 tisoč ton odpadne hrane. To na osebo nanese 86 kilogramov. Z vso hrano, ki jo zavržemo na svetovnem nivoju, pa bi po nekaterih ocenah lahko nahranili 44 milijonov lačnih.

In tu ne gre le za zavrženo hrano. Kupujemo in zapravljamo za velike količine hrane, ki je sploh ne potrebujemo. Strokovnjaki ocenjujejo, da pojemo v povprečju petsto kalorij na dan preveč. Tudi zaradi tega smo vse bolj debelušni in nekateri bolj bolni. Če spadate v slovensko povprečje in na leto zavržete okoli 86 kilogramov hrane, skozi okno zmečete skoraj dvesto evrov letno. Če gre za štiričlansko družino, dosežemo vrtoglave vsote. S tem bi zagotovo rešili kakšno nedolžno življenje. Zato kupujte le tisto, kar potrebujete in ne delajte nepotrebnih zalog. Denar namenite za kaj boljšega in bolj etičnega kot je zavržena hrana.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 11:54 07.maj 2015.

    Odgovoren je vsakdo od nas, piše Anja. Veš kaj s to izjavo se pojdi solit in kaj posplošuješ. Od tistih, ki so od mene odvisni ni nihče lačen. Država in njena politična struktura je odgovorna za socialo in ne posameznik.