Slovenija
372 ogledov

Trideset tisoč evrov odškodnine

Računalnik Shutterstock
Rekord. Najvišja poravnava zaradi piratskih programov doslej. Varno. Na udaru so le podjetja.

Pred nekaj tedni je bila sklenjena najvišja poravnava zaradi nelegalne programske opreme pri nas doslej. Podjetje Menart iz Slovenskih Konjic bo moralo plačati 30 tisoč evrov odškodnine.

Sprva dvakrat toliko

"Prvotni zahtevek je znašal med 60 in 70 tisoč evrov," je pojasnil Rok Koren, ki zastopa združenje največjih proizvajalcev programske opreme BSA. "Vse zadeve se praviloma zaključijo s poravnavo, saj tržna inšpekcija ugotovi, kateri programi so bili nelegalno nameščeni, BSA pa ima pravico od njih dobiti podatke in od kršilcev zahteva odškodnino. So pa to precej višji zneski od približno 1700 evrov globe, ki jo izrečejo inšpektorjji," še dodaja Koren. Višina odškodnine lahko sicer znaša do trikratne vrednosti kršenih licenc.

"Je veliko, ampak bomo preživeli," pravi Dušan Vehovar, direktor in solastnik podjetja, ki sta ga s partnerjem ustanovila leta 1995, ko je šel Konus Konjice v stečaj. "Kupila sva star rezkalni stroj in začela," pravi. Zdaj ima podjetje 20 zaposlenih, delajo pa orodja za brizganje termoplastov in aluminija.

Draga malomarnost

"Uporabljamo računalniško vodene CNC stroje in za pripravo 3D konstrukcij imamo vse licenčne programe. Delamo za Audi, Mercedes in BMW in da bi njim poslali konstrukcije izdelane v nelicenčnem programu, ne pride v poštev. Imeli pa smo nekaj programov, ki niso ključni za naše delo in so se le redko uporabljali. Bili pa so naloženi na računalnikih in za to malomarnost sva s partnerjem seveda odgovorna," pojasnjuje Vehovar.

Takoj po odhodu tržnih inšpektorjev - preglede namreč opravljajo oni,­ - so vso nelegalno opremo odstranili in kasneje dokupili za okrog deset tisoč evrov programov. "Sicer imamo za proizvodnjo za okrog 150 tisoč evrov licenčnih programov, za katere plačujemo tudi letno vzdrževanje," pojasnjuje Vehovar.

Fizične osebe še varne

"Tržna inšpekcija po zakonu lahko pregleduje tudi fizične osebe, ampak brez naloga za hišno preiskavo, ki ga lahko izda le preiskovalni sodnik, ne sme vstopiti v stanovanje," pravi Koren. Obstaja sicer tudi možnost, da policija, kadar opravlja druge preiskave, ugotovi tudi te kršitve in takrat začne tudi pregon zaradi nelegalne opreme, a je to zelo redko.

Preberite še komentar: Oprostite, ali lahko plačam?

Komentarjev 13