Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Odkrili skupne gene duševnih bolezni

Biologi so sicer že uspeli ustvariti DNK za umetno narejen organizem, vendar so Žurnal24 main
Znanstvena študija, objavljena v medicinski reviji The Lancet, je pokazala, da imajo ljudje z eno izmed petih najpogostejših duševnih motenj nekaj enakih nepopolnih genov.

To po navedbah znanstvenikov sicer še ne razkriva vzroka teh motenj, bodo pa izsledki raziskave pomembni pri postavljanju diagnoz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so v največji tovrstni raziskavi doslej preučili genetske zapise 33.332 ljudi z avtizmom, hiperaktivnostjo, bipolarno motnjo razpoloženja, depresijo ali shizofrenijo ter jih primerjali z dednim materialom 27.888 ljudi, ki takšnih motenj nimajo.

Ugotovili so, da imajo ljudje z duševnimi motnjami napake na kromosomih dva in deset ter na dveh genih, ki vplivata na regulacijo tokov kalcija v možganskih celicah. Skupni geni pa so del širše slike in sami po sebi ne pojasnijo niti vzrokov tovrstnih motenj niti, zakaj so znaki bolezni od človeka do človeka različni, so zapisali v študiji.

Sicer pa je duševne motnje težko razvrščati v kategorije, saj njihovi znaki pogosto niso popolnoma jasni ali pa so celo protislovni, nanje pa vplivajo tudi okoljski dejavniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.