Slovenija
27 ogledov

Odličitev o gorivih na avtocesti bo padla do torka!

zastoj Saša Despot
Vlada je zaradi dodatnega usklajevanja prekinila točko razprave o uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov. Novo uredbo, za katero pa še ni znano, ali bo pomenila tudi sprostitev cen na avtocestnem križu, pa bodo sprejeli do torka.

"Odločitev glede uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bo po dodatnih usklajevanjih sprejeta v začetku prihodnjega tedna," so iz urada za komuniciranje sporočili preko vladnega Twitter računa. Vlada bo tako o oblikovanju cen naftnih derivatov odločala še enkrat na dopisni seji pred torkom, ko poteče dozdajšnja uredba.

Zadržki v vladni ekipi?

Kot kaže, izjava ministra Borisa Koprivnikarja po današnji seji, vsi v vladi še niso povsem prepričani glede liberalizacije na avtocestnem križu. "Na vladi so bili izraženi še nekateri pomisleki, ali se odločajo cene na artikel ali na območje, kjer se prodajajo. Preveriti pa je treba še konkretne učinke že izvedene liberalizacije," je navedel še Koprivnikar in dodal, da ko bo vse to znano, bo sprejeta odločitev.

Ob tem je povedal, da še "ni določenega časovnega okvirja, v katerem naj bi to bilo sprejeto", zato obstaja tudi možnost, da bo vlada odločitev ponovno zamaknila.

Distributerji že podpisovali pogodbe

Liberalizacija goriv na avtocestah in hitrih cestah pa je po naših informacijah že dogovorjena med gospodarskim ministrstvom in distributerji naftnih derivatov. Pogodbo o vračilu dela prihodka od morebitnega povečanja marž, ki jo je zahtevalo finančno ministrstvo, so z Družbo za avtoceste RS, ki bo prejemnik sredstev, namreč podpisali že vsi trije naftni distributerji - Petrol, OMV in MOL.

Uredba, ki so jo obravnavali na seji vlade danes, naj bi sicer začela veljati že 9. novembra in bi obveljala vse do 30. junija prihodnje leto. V primeru, da bi se 95-oktanski bencin in dizel drastično podražila zaradi dviga marž, pa vlada predvideva tudi možnost ponovne regulacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.