Slovenija
16 ogledov

Bo po ministrici še ob večino v parlamentu?

Matjaž Han, Dejan Židan Saša Despot
Potem ko je premier Miro Cerar predlagal razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra, so v stranki SD razpravljali o podpori svojemu ministru in o morebitnem izstopu iz koalicije.

Predsedstvo SD je po besedah strankinega predsednika Dejana Židana soglasno ugotovilo, da je njihov minister Janko Veber delal zakonito in ga zato podpirajo. Židan je večkrat poudaril, da je SD še vedno del vladne koalicije in da ni ona tista, ki povzroča napetost in nestabilnost.

"Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne," je v izjavi za medije po seji predsedstva SD dejal Židan. Po njegovih besedah danes niso odločali, ali želijo biti del koalicije ali ne.

O zamenjavi resorjev ni govora

Predsednik vlade Miro Cerar je namige na izstop SD iz koalicije zavrnil in povedal, da je zanj obstoj koalicije dejstvo. "Zame je dejstvo, da koalicija obstaja. Razrešitev Vebra sem glede na ugotovljeno stanje moral predlagati. Židanu sem povedal, da pričakujem, da bodo kot koalicijska partnerka predlagali novega kandidata za to mesto."

Cerar je še dodal, da je na današnjem srečanju prvaku SD Dejanu Židanu dejal, da od SD pričakuje predlog kandidata za novega obrambnega ministra. Cerar je še zatrdil, da se z Židanom ni pogovarjal o morebitni menjavi resorjev in da o njej trenutno ne razmišljajo.

Desus Vebra ne bo rušil

Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je bil še v ponedeljek negotov o podpori ministru Vebru, je danes po sestanku vodstva stranke sporočil, da poslanci Desusa razrešitve Vebra ne bodo podprli. Obenem pa Erjavec poudarja, da je Veber pri tem ubral povsem napačno pot, zato pričakuje njegov odstop.

Pričakovati je, da bodo razrešitev poleg največje stranke SMC podprle še vse opozicijske stranke, kar pomeni, da Veber ne bo imel zadostne podpore za obstanek. Njegove razrešitve tako ne bi podprli le poslanci SD in Desusa, ki imajo skupaj 16 glasov.

Cerar brez večine?

V primeru, da se ministrica v odstopu Klavdija Markež vrne v poslanske klopi in postane neodvisna poslanka - Cerar je namreč že napovedal, da je ne vidi več v vrstah SMC - ob tem pa SD izstopi iz koalicije, bo Cerar ostal brez večine. Skupaj z Desusom bi tako imeli le še 45 poslanskih glasov.

Komentarjev 8
  • dragec 07:31 02.april 2015.

    POZOR:Bravo janša, uporabi sistem "zavadi in vladaj". Ta levica je nesposobna. Obračam plašč,grem med desničarje

  • dragec 07:16 02.april 2015.

    POZOR:Janša pripravlja tihi državni udar (SOVA)

  • mph 12:51 01.april 2015.

    Nobeno vmešavanje v nič, naročil je izvedbo analize kot bi pričakovali od enega ministra za obrambo in ni ničesar skrival, o tem je poročal že lani. Pa ni nikogar zanimalo. Dokler niso janševiki odkrili "zarote". Ki je jasno ni razen ...prikaži več v njihovih glavah. In v glavi Cerarja očitno.