Svet
9 ogledov

Odločilo bo devet odstotkov

Brexit Profimedias
Na podlagi javnomnenjskih raziskav izida referenduma v Veliki Britaniji, kjer danes odločajo o tem, ali bodo ostali v EU ali ne, še ni mogoče napovedati, saj je še devet odstotkov volivcev, ki se bodo referenduma udeležili, neodločenih.

V Veliki Britaniji poteka zgodovinski referendum, na katerem Britanci odločajo, ali bodo ostali v Evropski uniji ali ne. 

Volišča na tretjem referendumu v zgodovini Velike Britanije so se odprla ob 7. uri, zaprla se bodo ob 22. uri. Nihče ta trenutek ne zna napovedati z gotovostjo napovedati izida volitev. 

Pričakovati je tesen izid

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je včeraj objavil britanski Independent, je bilo včeraj 45 
odstotkov volivcev odločenih, da bo glasovalo za izstop VB iz EU, 44 odstotkov pa za to, da bi VB v EU ostala. A kar devet odstotkov volivcev, ki so dejali, da se bodo volitev udeležili, je bilo 
neodločenih. 

Tiskovni predstavnik družbe Opinium, ki je raziskavo opravila, je dejal, da je prezgodaj, da bi 
napovedali rezultat, o katerem bo odločilo teh devet odstotkov volivcev. Rezultati volitev naj bi 
bili sicer znani šele v petek zjutraj. 

Brexit | Avtor: Profimedias Profimedias

Referendumsko vprašanje

Rekordnih 46.499.537 registriranih volivcev bo glasovalo v 382 volilnih okrožjih v Angliji, na Škotskem in Walesu, Severni Irski in Gibaltarju. 

Referendumsko vprašanje se glasi: "Naj Združeno kraljestvo ostane član EU ali zapusti EU?" Volivci se odločajo med odgovorom "naj ostane članica EU" in "naj zapusti EU". 

Zmagala bo tista stran, ki bo imela več kot 50 odstotkov pozitivnih odgovorov. 

Volišča bodo odprta do 22. ure po lokalnem času (do 23. ure po srednjeevropskem). Nato bodo začeli preštevati glasovnice, a končne izide je pričakovati šele v petek zjutraj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:30 23.junij 2016.

    Za EU birokrate je fajn da Združeno Kraljestvo gre ven da se končno osvobodijo teh britanskih lobistov ki jih zavirajo pri tem da bi naredil korake potrebne za realno gospodarstvo. Britanci so uspešni zaradi finančnih mehanacij z bankami in potem ...prikaži večm taka pravila zagovarjajo; oziroma pohabljajo ostala pravila zato da njihove banke še naprej lahko služijo denar iz zraka.Na drugi strani je močna Nemčija ki gradi na realnem gospodarstvu.Tako da ja ..prosim pejte ven Britanci. To bo koristil EU na dolgi rok. Na krati rok pa normalno da bo šok za obe strani. Ampak treba je gledat mal dlje od prvih parih korakov.Če Britanija ostane v EU je pa to dobr za že vzpostavljene lobije in finančne sekte na dolgi rok. ker se bodo verjetn še okrepil pa ZDA pomagal da se prostotrgovski sporazum z njimi naredi tako da bodo sodišča ki bodo dejansko nad državami koristila predvsem ZDA.

  • Tupamaros 11:34 23.junij 2016.

    Sem vprašal svojo papigo, brexit ali ne? Našopirila je perje se stresla in krepko usrala. No pa sem dobil odgovor na neumno vprašanje.

  • jakec1575 11:04 23.junij 2016.

    Znotraj EU zaradi birokratizacije izgubis del nacionalne identitete, vendar se to rešuje drugače. Britanski vodilni politiki molijo boga, da zmagajo za obstanek z minmilano razliko in s tem rezultatom barantajo znotraj EU za dodatne ugodnosti. GB je netoplačnica z najvec ...prikaži več ugodnosti. Imajo rabat na vplacila. In ceprav uradno so netoplacnica s prodajo na EU trgu zasluzijo toliko, da se jim zelo splaca. naj grejo ven, pa vidijo, kako je na prepihu med Azijo, ZDA, Afriko, Kitajsko in ostalimi. Tisti, ki pravijo, da je izstop norost, že vedo zakaj.