Slovenija
27 ogledov

Odločitev bo bolj škodovala Veliki Britaniji kot nam

Britanci bodo lahko imeli le igralnice, ki jih bo licencirala vlada. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Podali so se na trnovo pot, meni predsednik Državnega zbora Milan Brglez, evropska poslanka Patricija Šulin pa pravi, da bo odločitev bolj škodovala Veliki Britaniji kot EU.

"Velika Britanija se je podala na pot, ki bo izjemno težka in trnova, ne samo zanjo, ampak tudi za države, ki z njo aktivno sodelujejo tako gospodarsko kot politično," je v prvem odzivu na izid britanskega referenduma o EU poudaril predsednik Državnega zbora Milan Brglez.

Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bo to huda preizkušnja tako za Združeno kraljestvo kot tudi za EU in pričakuje, da bo postopek izstopa trajal dlje od predvidenih dveh let. O tem, kako poteka postopek izstopa smo pisali tukaj

Erjavec je opozoril, da Velika Britanija v evropski proračun prispeva skoraj sedmino proračuna, medte ko Slovenija na primer 0,28 odstotka. Ocenjuje, da izstop ne bi smel biti posebej hud udarec za slovensko gospodarstvo. Slovenija ima sicer za okoli 540 milijonov evrov izvoza v Združeno kraljestvo, uvoza pa za 356 milijonov evrov, je pojasnil.

Erjavec: ni izključeno, da se Škoti odcepijo

Opozoril je še, da so Škoti (ki pred kratkim niso izglasovali odcepitve od Velike Britanije) izraziti zagovorniki članstva v EU, tako da tudi tu "lahko pričakujemo določene demokratične odločitve, ki lahko spremenijo tudi sliko Združenega kraljestva". Ravno dejstvo, da je bila Velika Britanija članica EU, je bil na prejšnjem referendumu močan argument v prid odločitvi za obstanek Škotske v Združenem kraljestvu, je spomnil.

Mnogi na Otoku se zavedajo negativnih posledic

"Žal mi je, da so britanski državljani izglasovali izstop Združenega kraljestva iz EU. Za nas to ni dober dan, ni pa katastrofa in ni trenutek za paniko. Tesen rezultat kaže, da bi lahko bila odločitev tudi drugačna in da se mnogi na Otoku zavedajo negativnih posledic, ki jih ta odločitev prinaša tako za državo kot za EU," pravi evropska poslanka Tanja Fajon. 

"Vsi skupaj smo se znašli v popolnoma novi situaciji, v kateri bomo morali sproti ugotavljali, kaj ta izstop pravzaprav prinaša," še dodaja. 

Velika Britanija bo velika poraženka

Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Ta odločitev ni pomembna le iz gospodarska vidika, ampak je to predvsem simbolno sporočilo. Prvi odzivi na finančnih trgih kažejo, da izstop ne bo minil brez posledic. Ne za EU ne za Veliko Britanijo, ki bo po vseh ocenah velika poraženka te odločitve. Toda poti nazaj ni," pa je sporočila evropska poslanka Romana Tomc. 

Kaj se bo zgodilo z Evropsko unijo? To bomo videli v naslednjih mesecih, letih. Ne potrebujemo več Evrope, ampak boljšo Evropo. Evropo, ki spoštuje voljo ljudi in se odziva na njihove zahteve. Evropo, ki je je sposobna zaznati in se odzvati na realne težave ... Čas je, da si prenehamo zatiskati oči, da je Evropska unija nedotakljiva. Čas je, da prevzamemo odgovornost in prihodnost obrnemo v pozitivno smer," meni Tomčeva. 

Evropska poslanka Patricija Šulin meni, da je odločitev Britancev poraz za Veliko Britanijo in EU, a da bodo negativne posledice neprimerno večje za Veliko Britanijo, saj se je "s to odločitvijo med drugim odpovedala dostopu do skupnega trga EU ter sooblikovanju evropske zakonodaje, čeprav jo bo morala v veliki meri še vedno upoštevati, kot na primer Norveška in Švica. S to odločitvijo Velika Britanija stopa v negotovo in nestabilno prihodnost," je še sporočila Šulinova. 

V evropskem proračunu bo velik minus

Ker je bila Velika Britanija neto plačnica v evropski proračun, bo v njem po odhodu zazevala precejšnja luknja, zato bodo najbrž potrebna nova pogajanja o finančnem okvirju za leta 2014 do 2020, še ocenjuje Šulinova. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 15
  • Xerxes 16:33 28.junij 2016.

    Naj že enkrat gredo... Če bo EU dovolj pametna, bo to zaton Londonskega Cityja, prelivanje kapitala na evropske borze, selitev proizvodnje iz GB v EU itd... Pa še končno bo konec neskončnih zahtev po posebnem statusu.

  • McClain 11:57 26.junij 2016.

    ne bo drzalo.

  • McClain 11:56 26.junij 2016.

    hahaham res sploh ni faktor.