Slovenija
79 ogledov

Po ministrski se je odpovedala še poslanski funkciji

Klavdija Markež Anže Petkovšek
Klavdija Markež, ki je v sredo odstopila s funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport, se je odpovedala tudi vnovičnemu prevzemu poslanske funkcije.

Kot so sporočili iz državnega zbora, je Klavdija Markež predsedniku državnega zbora  Milana Brglezu in vodji poslanske skupine SMC sporočila, da se nepreklicno odpoveduje svojemu poslanskemu mandatu.

V SMC so odločitev ocenili kot odgovorno:"Zavedamo se, da je bila Klavdijina odločitev vse prej kot lahka. Vrnitev poslanskega mandata nosi jasno sporočilo, da v stranki SMC za svoja dejanja in napake prevzemamo polno odgovornost." Iz poslanske skupine so sporočili še, da "tudi sama iskreno obžaluje svoja dejanja in s svojim odstopom sporoča, da spoštuje temeljne vrednote stranke SMC".

Magistrsko bodo preučili v enem mesecu

Magistrsko nalogo Klavdije Markež bo v 30 dneh preučila komisija enata Fakultete za državne in evropske študije. Na podlagi ugotovitev bo senat odločil, ali bodo Markeževi odvzeli naziv magistrice. V komisiji, ki bo začela delati prihodnji teden, bodo dekan fakultete Matej Avbelj, docent Gorazd Justinek in profesor Jernej Rovšek.

Računalniški program zazna matematično prekrivanje

Antiplagiatorski program je ugotovil 37-odstotno ujemanje magistrske naloge Klavdije Markež z drugo diplomsko nalogo. Dekan Avbelj je opozoril, da gre pri ujemanju, ki ga je ugotovil protiplagiatorski program, za matematično prekrivanje. Tako bo komisija morala sedaj še "na roke" pregledati, v katerih delih se naloga ujema. "Citirati je treba vse tisto, kar ni splošno znano dejstvo in kar niso izvirne misli. Mehanično se tega ne da oceniti," pravi Avbelj. 

Da je magistrska naloga bivše ministrice za izobraževanje plagiat, je prva poročala Demokracija. Markeževa naj bi prepisovala iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri. Markeževa je zaradi očitkov predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila svoj odstop, ta pa ga je sprejel. Svojo magistrsko nalogo je ob tem v pregled matični fakulteti posredovala na lastno pobudo.

Preberite še: Magisterij ji je plačala ptujska ljudska univerza.

Komentarjev 11
  • dragec 12:42 04.april 2015.

    ZDAJ BO IMELA VEČ ČASA ZA SEKS

  • Francissco 05:38 04.april 2015.

    Bila je izbrana na podlagi znanja posteljnih aktivnosti. Po svojem znanju jo je izbral sam predsednik vlade in svetovalci okrog njega. Od koga je svoje znanje prepisala, točno ne vemo. Lahko pa da v je to pridobila v klubu swingerji ...prikaži več Mira Cerarja? Seveda je to zgolj dvom in vprašanje, ker so dokazi pod rdečo preprogo, prav tisto, na kateri se je vse dogajalo.

  • Janez_53 21:13 03.april 2015.

    Seveda ne moreš celotne diplomske ali magistrske naloge sestaviti kar iz drugih virov!!! Lahko pa jih uporabiš kot vire, ki dopolnjujejo tvojo nalogo.