• Sob 17 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
  • Pon 19 do 26 °C
več na vreme.net

Arbitražno sodišče

12 komentarjev

Odločitev o arbitraži bo znana v času poletnih dopustov

Arbitražno sodišče bo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija med 14. in 16. uro.

B. E. / Ljubljana

 

Odločitev o arbitraži prihaja v času poletnih dopustov. (Foto: Barbara Barbič)

S Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu so sporočili, da bodo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavili 29. junija. Končno odločitev bo na sedežu meddržavnega sodišča v Haagu prebral predsednik arbitražnega sodišča Gilber Guillaume.

Da bodo sporočili točen datum sodbe, je sodišče napovedalo po aprilskih špekulacijah hrvaških medijev, o razsodbi in datumu njene razglasitve. Diplomatski viri naj bi takrat Jutarnjemu listu potrdili, da bo odločitev sodišča temeljila na sporazumu Račan-Drnovšek, o katerega je Hrvaška odstopila.

Odločanje o meji med Slovenijo in Hrvaško, na podlagi sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 2009, se je vnovič zapletlo sredi julija 2015, ko je sodišče že napovedalo, da bo razsodbo objavilo sredi decembra istega leta. Srbski in hrvaški mediji so namreč objavili prisluhe pogovorov med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik.

Po razkritju prisluhov je arbitražno sodišče sicer odločilo, da se arbitraža nadaljuje, a je navedlo, da je Slovenija kršila sporazum. Kdo točno, naj bi v javnost lansiral nedovoljene pogovore, še vedno ni jasno.

Hrvaška od takrat naprej vztraja, da odločitev sodišča ne bo upoštevala in je enostransko od sporazuma odstopila.

Zaradi kršitve je morala zaradi kršitve pravil arbitraže dodatno založiti še znesek v višini 800 tisoč evrov. Hrvaški mediji med tem poročajo, da za arbitražo država ne bo dala niti kune več.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (12)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima