Slovenija
18 ogledov

Odločitev o Janši želijo podrobno obrazložiti

Janez Janša Saša Despot
Ustavni sodniki naj bi odločitev o prihodnosti Janeza Janša najprej utemeljili, šele nato razkrili javnosti.

Ustavno sodišče (US) naj bi predvidoma že v kratkem razkrilo svojo odločitev po obravnavi zahteve predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Ta namreč ustavnim sodnikom predlaga izdajo začasne odredbe, s katero bi zanj kot nekdanjega predsednika vlade prekinili izvrševanje pravnomočne obsodbe ljubljanskega okrajnega sodišča zaradi koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov Patria.

S tem bi na svobodi dočakal končno odločitev ustavnih sodnikov o ustavni pritožbi, ki jo je Janša na US vložil konec novembra in s katero poskuša Janša izpodbiti obsodbo ter dokazati, da so mu bile v sodnem postopku pred tremi sodišči doslej kršene človekove pravice oziroma da ga je okrajno sodišče, nato pa še ljubljansko višje sodišče obsodilo nezakonito, brez potrebnih dokazov.

Najprej ločena mnenja?

Ustavni sodniki so o tem razpravljali včeraj, a po več kot šestih urah pozno popoldne dokončne odločitve niso sprejeli. Z US pa zenkrat še niso odgovorili, kdaj predvidoma bodo njihovi sodniki Janševo zahtevo spet pretresali.

Neuradno naj bi sicer o tem, ali naj Janšo izpustijo po manj kot 200-ih dneh s prestajanja dveletne zaporne kazni v zaporu na Dobu, praktično odločili že včeraj, a svoje odločitve niso želeli razkriti, saj naj bi se nekateri sodniki odločili, da izdajo ločena mnenja. Prav tako naj bi ustavni sodniki želeli najprej spisati podrobno obrazložitev, z njo utemeljiti svoje mnenje o dosedanjem sodnem postopku proti Janši in šele nato o tem obvestiti javnost.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:38 12.december 2014.

    A da obrazložijo zakaj je dobro za demokracijo da se dovoli kriminalcem it v parlament glasovat o zakonih po katerih so bili obsojeni?

  • dragec 19:25 12.december 2014.

    zaporniki v slovenskih zaporih, od danes ste prosti, lahko greste domov,odločitev bo US napisali kdaj drugič

  • Avatar čavez
    čavez 12:54 12.december 2014.

    Pišejo v kamen pa dolgo traja, ker so še v kameni dobi.