Slovenija
7 ogledov

Odločitev prepustili predsedniku sodišča

slovenija 08.05.13. secovlje, soline, njive, polja, pridelovanje zelenjave, foto Žurnal24 main
Na seji vlade, kjer ni bilo ministrov SD, so odločili, da imenovanje novega arbitra prepustijo sodišču. Cerar: Pri SD gre za pomanjkanje čuta odgovornosti.

Vlada je odločila, da bo izbiro novega slovenskega arbitra prepustila arbitražnemu sodišču, ki odloča o meji s Hrvaško. "Po številnih posvetovanjih tudi s stroko je bilo najpomembnejše, da se odvrne kakršni koli dvom o pristranskosti arbitra," je povedal predsednik vlade Miro Cerar. Slovenija si bo prizadevala za nadaljevanje arbitražnega postopka.

Vlada je za izbiro novega arbitra pooblasti predsednika arbitražnega sodišča, kar po besedah Cerarja dokazuje, da se Slovenija zavzema za neodvisno in nepristransko odločitev sodišča. "Želimo omogočiti, da sodišče deluje neodvisno, nepristransko in sprejme pravično odločitev," je poudaril Cerar.

Sodišče bo imenovalo oba manjkajoča arbitra

Po odstopu slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama, ki je to funkcijo zasedal manj kot teden dni, in hrvaškega arbitra Budimirja Vukasa je zdaj arbitražni senat pravzaprav brez dveh sodnikov. Hrvaška bi morala novega arbitra imenovati do jutri. Iz Zagreba pa so sporočili, da tega ne bodo storili, zato bo tudi hrvaškega arbitra imenovalo sodišče. To bo po mnenju Cerarja tudi najbolj zagotovilo pogoje nepristranskega dela, meni Cerar. "Pravična sodba je izjemnega pomena."Cerar pričakuje, da bo sodišče v popolni sestavi konec avgusta, oziroma še verjetneje septembra.

Cerar: Pri SD gre za pomanjkanje čuta odgovornosti

Predsednik vlade je komentiral tudi odsotnost vseh treh ministrov SD na današnji seji vlade na kateri so odločali o imenovanju novega slovenskega arbitra. "Gre za pomanjkanje čuta odgovornosti," meni Cerar, ki ga odsotnost ministrov čudi. "Tudi na jutranjem sestanku s parlamentarnimi strankami je bil SD prisoten na najnižji ravni, pomembno pa je, da so vse stranke podprle nadaljevanje arbitražnega postopka," še pravi Cerar.

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 13:35 14.avgust 2015.

    Pokažimo zobe, tako da jih poleti ignoriramo, ne pa da še veselo obiskujemo njihovo usrano obalo, ki so si jo prisvojili od bivše Yuge. Jaz je že nekaj let ne in mi na misel ne pride da bi se namakal ...prikaži več v "njihovem" morju.

  • Ferluci 21:19 13.avgust 2015.

    Neodločnost Cmeravca in njegove ekipe se nadaljuje. Naj odločijo tuji arbitri, on nima niti jajc da bi koga predlagal.

  • hudoklin 16:13 13.avgust 2015.

    Pomanjkanje vseh predstavnikov parlamentarnih strank ni nič drugega kot material za Hrvate. Naša pluralnost interesov politike je poguba za obstoj demokracije. Državotvornost bi jim morala biti v prvi vrsti obveznost 24ur na dan.