Slovenija
33 ogledov

"Odločitev SMC glede Sama Fakina poznam in jo spoštujem"

Vzajemna Boštjan Tacol
Ministrica spoštuje odločitev SMC, ki je sedanjemu direktorju ZZZS pri vnovični kandidaturi odrekla podporo, hkrati pa dodaja, da ministrstvo pri imenovanju nima nobenih pooblastil.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnjem srečanju z novinarji povedala, da je bila z odločitvijo stranke SMC glede nepodpore Samu Fakinu za nov mandat na čelu ZZZS seznanjena in jo spoštuje. 

Ministrstvo se glde kandidatov ne opredeljuje

Kolar Celarčeva je poudarila, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) avtonomna institucija in ima svoje organe upravljanja. Ministrstvo za zdravje pa se ne opredeljuje glede kandidatov za novega generalnega direktorja ZZZS in tudi nima nobenih pooblastil pri izbiri. Tako bo spoštovala odločitev oziroma izvolitev katerega koli kandidata za prvega moža javne zdravstvene blagajne.

Vlada še nič o Simonu Vrhuncu

Ministrstvo za zdravje v kratkem predlagalo nove člane sveta v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ki jih imenuje ustanovitelj. Ko bo izpeljan ta postopek, bo po besedah ministrice sprejeta tudi odločitev glede vodenja največje bolnišnice v državi. UKC Ljubljana namreč že več kot leto kot vršilec dolžnosti vodi Simon Vrhunec, vlada pa se v tem času še ni izjasnila glede njegovega imenovanja.

Sedanja predsednica sveta UKC Saša Markovič Predan je sicer nedavno povedala, da je po potrditvi nove vlade ministrici ponudila svoj odstop, a ga je ministrica zavrnila. Kolar Celarčeva pa danes ni želela pojasniti, ali bo Markovič Predanova tudi med novimi kandidati ministrstva za člane sveta ljubljanskega kliničnega centra.

Cena sanacije vodovoda na OI spet druga

Glede obnove vodovoda na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki trenutno stoji, je ministrica dejala, da se sicer zaveda, da se sanacija vleče že predolgo. Zato se je tudi odločila za pregled projekta. Izkazalo se je, da so potrebne določene spremembe oziroma preprojektiranje, zaradi česar se bo cena sanacije na koncu predvidoma znižala. Ocene prihrankov še nima, saj je treba najprej pridobiti predprojekte. Je pa dejala, da prvotno zastavljeni rok enega leta za izvedbo sanacijskih del ni bil čisto realen, tako bo postavljen realnejši rok, to je 18 mesecev.

Nova urgenca v Ljubljani čez dve ali tri leta

Jutri se izteče rok za oddajo ponudb za drugo fazo izgradnje ljubljanske urgence. Po ministričinih besedah bo postopek zaključen v začetku prihodnjega leta, če ne bo kakršnih koli zapletov. Tako bo urgenca v celoti zaključena v roku dveh ali treh let, pričakuje Kolar Celarčeva.

Zdravstveni svet prevzel Franc Strle

Nedavno je bil imenovan tudi zdravstveni svet, ki je posvetovalno telo ministra za zdravje. Nekdanja predsednica zdravstvenega sveta Metka Zorc in njen naslednik Franc Strle sta že opravila primopredajo, prav tako je za 7. januar sklicana prva seja.

Agencija za zdravila pod okrilje ministrstva

Ministrstvo za zdravje je tudi pripravilo zakon, ki bi vrnilo javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke pod okrilje ministrstva, kot je bilo zastavljeno na odhodkovnem delu sprememb proračuna za prihodnje leto. Zakon je po ministričinih besedah v medresorskem usklajevanju. "Je pa res, da ni preprosto samostojno agencijo zelo hitro in enostavno prestaviti pod okrilje ministrstva," je priznala ministrica.

Poudarila je, da sprejem zakona ni vezan na 1. januar 2015, ob tem pa na ministrstvu preučujejo tudi druge možnosti glede prenosa agencije. Možna rešitev je, da bi vlada s sklepom v proračun prenesla presežke agencije.

"Bela napotnica ne bo vplivala na čakalne vrste"

Ministrica se je odzvala tudi na polemike glede bele napotnice. Pojasnila je, da bela napotnica le predpisuje formular, kaj naj napiše zasebni zdravnik, ko napotuje bolnika v javni zdravstveni sistem. Tako bela napotnica po njenih besedah ne bo vplivala na čakalne vrste.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:48 23.december 2014.

    čak mal...zakaj bi neodvisno agencijo dal pod ministrstvo? pol je brezveze da sploh je. na ministrstvu se bo zgubila med vsemi ostalimi in od nje ne bo nč.

  • dragec 15:48 23.december 2014.

    Milojka, bila si in ostala mešetar v politiki. mešala si drek v Vzajemni,zdaj to isto delaš v vladi Cerarjevi. Odstopi in se takoj upokoji, saj izpolnjuješ vse pogoje po ZUJFU in ZPIZu 2