Slovenija
38 ogledov

Vsak zavrže 72 kilogramov hrane letno

Slovenija 01.07.2013, smeti, polni smetnaki ob Grudnovem nabrezju v Ljubljani, f Saša Despot
Z leti se sicer količina zavržene hrane zmanjšuje, a na Snagi opozarjajo, da do hrane nimamo pravega odnosa.

Snaga začenja z akcijo za zmanjšanje količine zavržene hrane, pravijo, da moramo najprej spremeniti odnos do hrane: "Naš cilj je zmanjšati količino zavržene hrane in doseči, da hrana ponovno postane vrednota." V okviru kampanje so organizirali delavnice, s katerimi svetujejo ljudem pri načrtovanju nakupov hrane za obroke, danes pa so na odnos do hrane opozarjali s pomočjo 50 smetnjakov za smeti, ki so mimoidoče pozivale k boljšemu odnosu do hrane. Mimoidoče so mimoidoče pozival, da so "site zavržene hrane".

Vsak zavrže več kot 70 kilogramov hrane

Posameznik v Sloveniji letno odvrže nekaj več kot 70 kilogramov hrane, kar pa je veliko bolje kot je bilo na primer leta 2008, ko smo v Sloveniji zbrali več kot 197 kilogramov na posameznega prebivalca letno.

Zavržemo manj hrane

Na statističnemu uradu ugotavljajo, da se je količina nastale odpadne hrane v obdobju 2008–2013 v Sloveniji zmanjšala za 63 odstotkov –  v letu 2008 smo je proizvedli okoli 400.000 ton, v letu 2013 pa okoli 149.000 ton.

Pozitivno pa je tudi, da se delež reciklirane odpadne hrane od vse nastale odpadne hrane se je v tem obdobju povečal za 24 odstotnih točk. Tako smo lani reciklirali nekaj manj kot tretjino odpadne hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.