Slovenija
92 ogledov

"Pahorja so izsiljevali, zato me je odpoklical."

Žurnal24 main
Nekdanji veleposlanik Milan Balažic trdi, da je v njegov odpoklic vpleten tudi SDS, ki naj bi z obremenilnimi dokazi izsiljeval Pahorja. Predsednik in SDS to zanikata.

Bivši veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je predsedniku republike Borutu Pahorju očital, da ga je z mesta veleposlanika odpoklical zaradi izsljevanja SDS. Vrh SDS naj bi od Pahorja zahteval, da odstavi Balažiča, sicer bodo razkrili informacije o določenih zunanjepolitičnih napakah, ki naj bi jih storil Pahor.

SDS: Navadno natolcevanje

V uradu predsednika države so te navedbe zanikali in pojasnili, da je predsednik za odpoklic Balažica odločil po pogovorih z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in na podlagi sklepa vlade.V SDS so Balažičeve navedbe ovrgli kot navadno natolcevanje. Tudi zunanji minister Karl Erjavec, pravi, da si Balažic glede novih obtožb izmišljuje. "Balažic, ki ni karierni veleposlanik, ampak ga je nastavila politika bi moral vedeti, da bi moral po zakonu o zunanjih zadevah, če mu je nekdo naložil takšno nalogo, o tem, preden se je sploh lotil takšne naloge, obvestiti ministra za zunanje zadeve.On pa je na podlagi elektronskega sporočila, ki mu ga je poslal Igor Lukšič, kar začel neke tajne aktivnosti," pravi Erjavec, ki trdi, da se je Balažic z Omanom pogovarjal nepooblaščeno  in s tem kršil zakon o zunanjih zadevah.

Oman ponujal zemljišče

Odpoklicani slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic pa nasprotno pravi, da se z Nicolasom Omanom glede naftnega nahajališča v Republiki srbski tajno pogovarjal  na pobudo slovenskega političnega vrha. O tajni diplomatski dejavnosti naj bila obveščena tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor. Posrednik naj bi bil takratni predsednik koalicijskega SD Igor Lukšič, ki je Balažicu prvo elektronsko sporočilo na to temo posredoval junija lani.

Obsojeni pedofil in preprodajalec z orožjem Oman je bil, kot razlaga Balažic, pripravljen Sloveniji podariti zemljišče v Republiki srbski, kjer naj bi bila nafta. V zameno je želel dobiti nov slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji.

Lukšič kot posrednik

Lukšič je  potrdil, da se je pri njem oglasil Omanov brat, ki živi v Sloveniji. Ponudil je,.da bi Oman Sloveniji podaril ozemlje v BiH, pod katerim naj bi bila nafta. Lukšič  je pri Balažicu, s katerim sta kolega s fakultete, skušal neformalno preveriti, zakaj se je Omanov brat oglasil pri njem. Preveril je tudi, kdo je lastnik ozemlja v BiH, in ugotovil, da ga ne poseduje država, ampak zasebniki, iz česar je zaključil, da so Omana v tej zadevi prevarali. Kot je pojasnil, je zato ocenil, da vlade z zadevo nima smisla obremenjevati, in stvar je bila zanj končana.


Balažic je položaj slovenskega veleposlanika v Avstraliji prevzel leta 2011, predsednik republike pa je ukaz o odpoklicu podpisal 9. junija letos. Razlog je bila Omanova udeležba na odprtju slovenskega konzulata v Melbournu marca letos, ki je sprožila ogorčenje med številnimi člani slovenske skupnosti v Avstraliji.

 

.

Komentarjev 1
  • nostradamus 10:44 23.julij 2014.

    ko vidim gdo sedi poleg njega mi je vse kristalno jasno