Slovenija
21 ogledov

Odpovedi 109 delavcem

Ljubljana03.09.09, zavod za zaposlovanje, Parmova 32, iskanje zaposlitve, Foto: Ljubljana03.09.09, zavod za zaposlovanje, Parmova 32, iskanje zaposlitve, Foto:
Na novomeškem sedežu družbe Begrad gradnje, hčerinske družbe gradbenega podjetja Begrad, bodo danes razdelili odpovedi 109 delavcem.

V Begradu gradnjah so konec junija uvedli postopek prisilne poravnave, Okrožno sodišče v Novem mestu pa je v ponedeljek postopek ustavilo in potrdilo predlog za stečaj družbe.

Direktor Begrada gradenj Igor Vesel je potrdil, da bo stečajni upravitelj Igor Gorše delavcem danes razdelil odpovedi delovnega razmerja. Stečaj je predlagala družba sama, z njegovo uvedbo pa so se strinjali tudi delavci, ki se želijo čim prej prijaviti na zavod za zaposlovanje in priti do povračil jamstvenega sklada, je še povedal Vesel.

Hčerinska družba novomeškega gradbenega podjetja Begrad, Begrad gradnje, je bila v prisilni poravnavi od konca junija. Njeno vodstvo pa je v drugi polovici tega meseca ugotovilo, da so se okoliščine tako spremenile, da postopek prisilne poravnave ni bil več mogoč.

Dolgovi do delavcev

Družba bi morala namreč delavcem izplačati junijske plače in ob uvedbi postopka prisilne poravnave plačati še 30.000 evrov sodnih taks, za kar pa zaradi insolventnosti ni imela denarja. Po podatkih sindikalistov delavci tudi še čakajo zadnji regres.

Po podatkih uprave družba delavcem skupaj z drugimi stroški dolguje približno za dve mesečni plači denarja. Njihova vnovična zaposlitev pri dokončanju Begradovih projektov pa bo odvisna od odločitve stečajnega upravitelja.

Sicer pa projekti, ki jih Begrad izvaja v okviru javnih in državnih razpisov, ne bodo ogroženi in jih bodo izvedli s svojimi podizvajalci ter najemnimi delavci, je ob uvedbi stečaja zatrdil Vesel.

Po javno dostopnih podatkih je imelo navedeno podjetje, ki izvaja gradbena dela za matično družbo Begrad, leta 2011 še 46 milijonov evrov prihodkov, lani nato dobrih 20 milijonov evrov, v prvem četrtletju letos pa le še poldrugi milijon evrov. Hkrati so v letošnjem prvem trimesečju zabeležili nekaj več kot 150.000 evrov čiste izgube. Po načrtu finančnega prestrukturiranje družbe pa je bilo navadnih terjatev, na katere naj bi učinkovala prisilna poravnava, za 3,4 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.