Slovenija
71 ogledov

Minister stavi na glasbenike, da bodo razbili monopol Sazasa

Po mnenju združenja želi UVK imetnikom materialnih avtorskih pravic omogočiti, d Žurnal24 main
Ministrstvo za gospodarski razvoj bi z novim zakonom o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic rado ukinilo monopolni položaj organizacij za kolektivno upravljanje avtorskih in sorodnih pravic. A pri tem stavijo, da bodo to dosegli glasbeniki.

Predstavljeni zakon, ki je od začetka tedna v javni razpravi, naj bi na osrednjo mesto pri odločanju o avtorskih pravicah postavil imetnika pravic. Vsak naj bi po novem lahko prosto izbral kolektivno organizacijo, ki bodo zastopala njihove avtorske pravice, ne glede na njen sedež. Tako bi lahko glasbeniki namesto zdajšnjega Sazasa izbrali tudi katerokoli drugo organizacijo v Slovenji ali tujini.

Članstvo v kolektivnih organizacijah bo v večini še vedno obvezno, v primeru celotnih avtorskih pravic nekega dela, pa bodo ustvarjalci svoje interese lahko zastopali tudi sami.

Konec monopola Sazasa?

"Kolektivna organizacija bo lahko upravljala zgolj tiste avtorske pravice, za katere bo pridobila pisno pooblastilo imetnika pravic," izpostavljajo na ministrstvu, ki ga vodi Zdenko Počivalšek. Ob tem so prepričani, da bodo glasbeniki, pisatelji in drugi ustvarjalci svoje pravice v upravljanje prepustili pač organizaciji, ki bo njihove interese najbolje zastopala. To pa bi vsaj v teoriji pomenilo, da bi na primer tudi Sazas, ki sedaj zastopa večino skladateljev in avtorjev, lahko dobil konkurenco.

Večja transparentnost in predpisana sestava

Avtorji pa naj bi organizacije izbirali tudi na podlagi večje transparentnosti njihovega poslovanja. Te bodo morale imeti ne - glede na obliko subjekta - skupščino, nadzorni odbor in poslovodstvo. Obvezno pa bodo morale tudi "temeljito obveščati imetnike pravic ter kolektivne organizacije". Skrivnostno visoke sejnine in visoki stroški za delovanje, o katerih smo tako poročali, naj bi bile stvar preteklosti.

Zdenko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Zaradi odprave monopola med kolektivnimi organizacijami se z zakonom ne določa najvišjega dovoljenega odstotka upravljanja, temveč se to odločitev prepušča članom kolektivne organizacije, da ga določijo v statutu," še navajajo na ministrstvu, kjer menijo, da se bodo tudi na podlagi teh stroškov avtorji odločali o vstopu v organizacijo.

Glede na minulega nasprotovanja pri sprejemanju zakonov o avtorskih in sorodnih pravicah gre tudi tokrat pričakovati burno razpravo. Sazas, je dan po objavi zakona, tako na svoji spletni strani med drugim že zapisal, da mora pravičen in učinkovit zakon zagotoviti osrednje mesto avtorju, zagotoviti izključnost avtorske pravice, zagotoviti kolektivni organizaciji vzvode za učinkovito in pravično uveljavljaje pravic avtorjev, predvideti pomembnost vloge kolektivnih organizacije ključne pri zagotavljanju ravnotežja med avtorji in uporabniki ter (ponovno) prepoznati ključno vlogo kolektivnih organizacij pri zagotavljanju kulturne raznolikosti prek strukturnih skladov.

Komentarjev 2
  • zdrej 09:22 21.avgust 2015.

    Zakon kar naj določi %, ki bo pripadal organizaciji. Ta naj bo manjši od 5%.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:16 20.avgust 2015.

    "naj bi na osrednjo mesto pri odločanju o avtorskih pravicah postavil imetnika pravic."Aleluja!!!