Slovenija
76 ogledov

Hladen stisk roke Türka in Pahorja

Borut Pahor in Danilo Türk
1/14
Saša Despot
Največ glasov je dobil Pahor, o prihodnjem predsedniku bo odločal drugi krog.

Prvi delni izidi glasovanja, ki jih je objavila Državna volilna komisija kažejo, da je Borut Pahor dobil 40 %, Danilo Türk 35,84 %, Milan Zver pa 24,16 %. Prešteli so 99,91 odstotka glasovnic. Neveljavnih pa jih je bilo kar 10.581.

 

Preberite še:

- odzive iz štaba Boruta Pahorja

- odzive iz štaba Danila Türka

- odzive iz štaba Milana Zvera

Nizka volilna udeležba

Volilna udeležba je bila po do zdaj obdelanih podatkih 47,68-odstotna. Najvišja je bila v volilni enoti Kranj, najnižja pa v enoti Ptuj. Na današnjih volitvah je sicer imelo pravico glasovati 1.712.448 volilcev.

Na zadnjih predsedniških volitvah je bila volilna udeležba 57,67-odstotna.

99 prijav domnevnih kršitev

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka do konca volilnega molka dobila 99 prijav domnevnih kršitev. V 56 primerih so takoj ugotovili, da ni šlo za kršitve.

Na podlagi 43 prijav inšpektorat obravnava 23 zadev. Po štiri med njimi se nanašajo na objave na socialnih omrežjih, televiziji in spletnih portalih. Po tri prijave se nanašajo na postavljanje prenosnih plakatov in na objave v časopisih, dve prijavi pa sta povezani z deljenjem letakov v poštne nabiralnike. Ena prijava se nanaša na uničevanje plakatov, ena na anketiranje o volitvah in ena na kršenje volilnega molka na radiu.

Največ prijav, ki jih inšpektorat obravnava, smo prejeli iz Podravske in Osrednjeslovenske regije.