Zdravje > Aktualno
659 ogledov

Odprli prvo demenci prijazno točko

Demenca
Zlasti za tiste v zgodnji fazi bolezni in za svojce obolelih.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in predsednica društva Spominčica Štefanija L. Zlobec sta slavnostno odprli prvo Demenci prijazno točko. 

Na "prijazno točko" bodo tako lahko prišli po informacije ljudje z demenco, zlasti tisti v zgodnji fazi bolezni, ko so še samostojni in aktivni. "Pogosto se zgodi, da se izgubijo in ne najdejo poti domov, ne prepoznajo okolice, v kateri živijo in se srečujejo z vrsto problemi, povezanimi z boleznijo. Prišli bodo lahko njihovi svojci in drugi, ki bodo želeli pridobiti dodatne informacije o pomoči dementnim osebam," so pojasnili predstavniki Spominčice.

Velik javno-zdravstveni problem

Svetovna zdravstvena organizacija sicer navaja, da v svetu postaja demenca ena od največjih javno-zdravstvenih prioritet sedanjosti.

Slovenija po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sodi med države, kjer beležimo dolgo pričakovano življenjsko dobo, vendar temu ne sledijo v enaki meri tudi pričakovana leta zdravega življenja. Leta 2014 je v Sloveniji znašal delež prebivalcev, starejših od 65 let, v celotnem prebivalstvu 17,7 odstoka. Sindrom demence se pojavi pri 10–15 odstotka prebivalcev v starosti nad 65 let.

Po oceni strokovnjakov z NIJZ je v Sloveniji okoli 32.000 oseb z demenco, največ jih živi na svojem domu, ki potrebujejo pomoč svojcev in skupnosti. Za vsakega bolnika praviloma skrbijo 2-3 svojci ali oskrbovalci, ki potrebujejo specifična znanja o bolezni, če želimo podaljšati čas, ko osebe ostajajo v domačem okolju. V prihodnosti pa se pričakuje porast števila oseb z demenco, do leta 2030 za 30 odstotkov, do 2050 pa se bo podvojilo. 

Proti mučenju

Varuhinja, njen namestnik in svetovalec Varuha so ob odprtju prijasne točke poudarili, da Varuh pri svojem delu posveča veliko pozornosti obravnavi številnih vprašanj, povezanih z demenco. Zakonom o ratifikaciji Opcijskega protokola h Konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju so bile leta 2006 Varuhu zaupane tudi pomembne naloge in pooblastila državnega preventivnega mehanizma (DPM) za preprečevanje mučenja in drugih oblik slabega ravnanja z ljudmi, ki jim je bila odvzeta prostost. V tej vlogi Varuh redno obiskuje kraje odvzema prostosti, tudi domove in bolnišnice, kjer so nastanjene osebe z demenco.

Gre torej za preventivne obiske, katerih namen je preprečiti mučenje ali drugo slabo ravnanje, še preden se to zgodi. 

"Varuh ugotavlja, da bi si osebe z demenco zaslužile posebno obravnavo. Slovenija namreč še nima posebne ureditve za ljudi z boleznijo demence. Pravni okvir nudi Zakon o duševnem zdravju," so pojasnili.

Varuh tudi meni, da je treba podrobneje urediti zlasti vprašanje, kdaj je mogoče prizadetemu posamezniku pomagati s skrbnikom, kdaj pa le s skrajnim ukrepom odvzema poslovne sposobnosti. Ministrstva so že sprejela Strategijo obvladovanja demence do leta 2020 ter Usmeritve za delo z osebami z demenco, vendar bo treba izvajanje strategije budno spremljati ter deloma tudi dopolniti usmeritve za delo z dementnimi osebami. 

Komentarjev 2
  • alojzr 14:30 14.julij 2018.

    Nekako se ne morem spomniti KJE je bila odprta ta prva dementna točka?

  • Avatar Leon
    Leon 11:59 12.julij 2017.

    Bom rahlo nesramen ! Prvo točko z dementnimi osebami so odprli v parlamentu ? Komisije za raziskave korupcije in kraje državnega premoženja imajo težave z tovrstnimi osebami ,ki venomer ponavljajo; SE NE SPOMNIM , NE VEM , MOŽNO , ..................imena ...prikaži več ni potrebno navajat saj jih vsi poznate .