Magazin > Odnosi in prosti čas
62 ogledov

Odprta kuhna tudi v vaši kuhinji

odprta kuhna Žurnal24 main
Tudi v vaši kuhinji lahko zadiši po Odprti kuhni.

Organizatorji petkovih druženj na ljubljanskem Pogačarjevem trgu so pri založbi Totaliteta izdali prvo knjigo Odprta kuhna, zbirko originalnih receptov najbolj priljubljenih jedi s prehranske tržnice.

Odprta kuhna je v dveh letih postala kraj tradicionalnih petkovih druženj. Čeprav so se vrata druge sezone pred kratkim zaprla, so njeni organizatorji poskrbeli, da priljubljene recepte z ljubljanske prehranske tržnice zdaj lahko pripravite tudi doma. Knjiga na svojih 192 straneh prikazuje raznolikost Odprte kuhne in skozi izbrane skrivnosti ponudnikov, ki so tokrat prvič svoje recepte delili z bralci, delček Odprte kuhne prinaša tudi v slovenske domove.

Elegantno oblikovanje in fotografije, posnete izključno na Odprti kuhni, knjigi dodajajo pristnost in edinstvenost. Bralec se skozi knjigo, ki nima klasičnega kazala, sprehaja med recepti, ki poskakujejo med hladnimi in toplimi prigrizki, sladicami, okusnimi domačimi, tradicionalnimi jedmi in jedmi s celega sveta. Kot obiskovalec Odprte kuhne, ki prostor na prehranski tržnici raziskuje s sprehodom med stojnicami, tudi bralec skozi listanje knjige odkriva svoje priljubljene jedi s Pogačarjevega trga ali svoje ljube restavracije.

Recepti, ujeti v knjigo Odprta kuhna, predstavljajo duh stojnične ponudbe hrane; od falaflov do yakitori nabodal in hudih burgerjev, šmorna, tonkinega brûléeja, od hrane, ki se tudi v svojem kulturnem prostoru uživa stoje, pa vse do tradicionalne slovenske hrane, ki jo pogosto povezujemo s praznovanji in družinskimi srečanji - vsi recepti so zbrani eden ob drugem kot petkove stojnice, le da tokrat namesto na obiskovalce čakajo na bralce.

Ste vedeli:

  • več kot 2,5 milijarde ljudi po vsem svetu se dnevno prehranjuje na prehranskih tržnicah;
  • prvi zapisi ulične hrane so bili najdeni v izkopaninah Pompejev. V starem Rimu pa so se revnejši sloji prebivalcev prehranjevali izključno na ulicah. Najpogosteje so jedli čičerikino juho s kruhom;
  • priljubljena azijska specialiteta ramen, ki so jo na Japonsko pred stoletjem prinesli kitajski migranti, je bila prvotno hrana delavskega razreda in študentov, kasneje pa je postala nacionalna specialiteta, ki je danes poznana po celem svetu;
  • v državah Latinske Amerike družine 30-odstotkov svojega mesečnega proračuna porabijo za prehranjevanje na prehranskih tržnicah;
  • v Bangkoku je kar 20.000 uličnih prodajalcev hrane;
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.