Slovenija
17 ogledov

V nebo po četrt stoletja

V enem letu se je kvadratni meter v štajerski prestolnici pocenil za osem odstot Žurnal24 main
V mestu ob Dravi lahko v nekaj letih pričakujemo štiri stolpnice. Tri stolpnice se že gradijo, četrto Mariborčani z radovednostjo pričakujejo.

Prve tri se že gradijo, in sicer na območju nekdanjega Talisa. Investitor je podjetje Konstruktor VGR. Četrta pa je za zdaj le še ideja župana Franca Kanglerja, in sicer tako imenovana "Kanglerjeva stolpnica" z okoli 30 nadstropij na območju nekdanjega Certusa na Linhartovi ulici. Tudi ta naj bi sčasoma zagotovo zaživela.

Prve po 25. letih
"Tri stolpnice, ki bodo visoke po 17. nadstropij, že gradimo. To je prva gradnja tako visokih objektov v celotni Sloveniji po kar 25. letih. Do zdaj sta v Mariboru le dve tako visoki stolpnici, in sicer ob cesti Proletarskih brigad. Projekt, ki smo se ga resno lotili, je zelo zahteven zaradi višine. Preštudirati smo morali veliko literature. Težave smo imeli s požarnim soglasjem, s požarnimi inšpektorji smo se usklajevali več kot eno leto. Prihodnost je v visokih gradnjah in to je v Mariboru le začetek. Tudi v Ljubljani se bo gradilo kar nekaj tako visokih objektov," pojasnjuje Marjan Pinter, direktor Konstruktorja VGR.

V stolpnicah bodo na voljo stanovanjske enote. Ker pa je po Pintarjevih besedah gradnja veliko zahtevnejša in dražja kot pri stavbah standardne višine, bo tam kvadratni meter stanovanja tudi nekoliko dražji.

"Kanglerjeva stolpnica" bo
Še vedno pa ostaja Kanglerjeva ideja za najvišjo stolpnico v državi med najbolj drznimi in zanimivimi. "Stolpnica bo. Na vrhu bi bila razgledna ploščad, od koder bi se videlo daleč na okoli. Prepričan sem, da jo Maribor potrebuje," je že pred časom za žurnal24 povedal župan Franc Kangler. "Ni problem v gradnji, ampak kako bomo vse te stolpnice napolnili," pa še dodaja Marjan Pinter.

Pod streho do konca leta
V Konstruktorjevem kompleksu na območju Talisa gradijo okoli 500 stanovanj. Poleg treh stolpnic zajema kompleks še dve nižji zgradbi. Stolpnice naj bi bile pod streho že konec tega leta. V vsaki od njih naj bi bilo na voljo okoli 75 stanovanjskih enot. "Ker bo drugo leto na voljo v Mariboru veliko novih stanovanj, se malo bojimo, kako bomo uspeli vsa prodati. Razmišljamo tudi, da bi kompleks v celoti prodali tujemu kupcu, ki bi potem ta stanovanja oddajal. Pogovori so že stekli," še dodaja Pinter. 500 stanovanj bo na voljo v novem kompleksu na območju nekdanjega Talisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.