Slovenija
30 ogledov

Odpuščanj ne zanikajo

Scena 26.02.2013 Branimir Strukelj, novinarska konferenca, na kateri so direktor Saša Despot
Denarja za odpravo nesorazmerij ni. Vlada svetuje varčevanje.

"Povsem nesprejemljivo je, da poskuša država sredstva za poplačilo odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij najti v odpuščanju," opozarja Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Nasveti, kako najti sredstva

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je centrom za socialno delo, varstveno-delovnim centrom ter centrom za usposabljanje namreč poslalo dopis, da sredstva za poplačilo niso bila načrtovana in da ne smejo vplivati na povečanje proračunskega primanjkljaja. Proračunskim porabnikom tako svetujejo, da morajo zato "oceniti možnosti prihrankov tako na področju stroškov dela (reorganizacija dela, spremembe sistemizacije delovnih mest, zniževanje števila zaposlenih) kot tudi na drugih namenih".

Pozivajo k rebalansu

V Svizu in sindikatu zdravstva menijo, da takšna navodila pomenijo nespoštovanje stavkovnega sporazuma. Dodajajo, da so področja, ki jih pokrivajo centri za socialno delo, še posebno občutljiva za varčevanje, zato ministrico za delo pozivajo, naj vlada manjkajoča sredstva najde z rebalansom proračuna. MDDSZ vztraja, da dopis spoštuje vse interventne ukrepe in obstoječo zakonodajo ter pri tem v ničemer ne nasprotuje stavkovnemu sporazumu, saj da so se s sindikati dogovorili o zmanjševanju števila uslužbencev v višini enega odstotka letno.

 

Komentarjev 6
  • lukaz 19:08 09.januar 2014.

    Sta dve alternative. Odpustiti vsaj 10 % zaposlenih ali pa vsem po vrsti zmanjšati plače za 10 %.Zaradi teh lenuhov ne bomo nikoli prišli iz krize!!! V gospodarstvo, kjer se dela denar se odpušča. Javna uprava, kjer pa delajo ...prikaži več samo minus in glavobole celotni Sloveniji, pa zaposluje!

  • ennanova 10:13 09.januar 2014.

    Pridite, za vas imamo piškotkeMedtem ko analitiki, finančni strokovnjaki, ekonomisti in vlada ponavljajo iste fraze o rasti in odbijanju od tal, ve že zdravi razum, da je to le spisek lepih želja, namenjen ljudstvu, ki se ne more uresničiti. ...prikaži več Zakaj se ne more? Ker se ljudje, in kapitalisti so v zadnji instanci tudi ljudje, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1391-pridite-za-vas-imamo-piskotke

  • zztop 09:51 09.januar 2014.

    Problemi so v ku.čevih javnih razpisih , ki si jih ti tipi nastavljajo v javni upravi. Šparal bodo na delavcih. So eni pametnjakoviči. Kakšne mahinacije pa počnejo z nakupi, prodajo stavb ostalimi pizdarijami za šolstvo ali občine in še kje, ...prikaži več sej sami veste. Te parazite bi moral maknit in ne bi bilo potrebno odpuščat, šparat. No ok, tud kakšne javne urade zapret. RIC pred leti 6 zaposlenih, dans 70? Itd..... Ukinit NPZje, ki ne služijo nobenmu, kvečjemu za statistiko. Kaj je že statistika? ItdŠtruklja bi pa bilo potrebn vprašat, če si bo zmanjšal kaj svoj osebni dohodek, al se mogoče odrekel kakšni drugi funkciji, ki jo ima poleg sindikata?