Zdravje > Aktualno
80 ogledov

Odškodnina zaradi alergije na elektromagnetno sevanje

Sevanje Profimedias
Francosko sodišče je določilo, da simptomi na alergijo na elektromagnetno sevanje obstajajo. Strokovnjaki so mnenja, da gre za nocebo učinek.

Smo lahko alergični na brezžično računalniško mrežo, na wi-fi? V fransockem sodišču so se odločili, da je takšna alergija možna. Natančneje - določili so, da imamo lahko simptome alergije na elektromagnetne valove in smo zato upravičeni celo do odškodnine.

Simptome takšne alergije je doživela 39-letna Francozinja Marine Richard, ki se je morala zaradi tega preseliti v odmaknjeno vas na jugozahod Francije, kjer ni mobilnih omrežij in drugih umetnih virov elektromagnetnega sevanja.

Najverjetneje nocebo učinek 

Takšna občutljivost na sevanje se imenuje EHS, ni pa še nobenih znanstvenih dokazov, da bolezen res obstaja. Tisti, ki naj bi jo imeli, poročajo o glavobolih, slabosti in želodčnih težavah, piše Focus.

Kljub temu je sodišče Toulouse določilo, da simptomi obstajajo in je zato Francozinja nezmožna za opravljenje svojega dela. Zato bo naslednja tri leta prejemala 800 evrov odškodnine na mesec.

V preteklosti so številni strokovnjaki želeli dokazati obstoj EHS, a jim ni uspelo. Zato so mnogi prepričani, da gre za nocebo učinek. Učinki noceba, kar latisnko pomeni škodil bom, so nasprotni učinkov placeba. Osebe, ki naj bi imele EHS, naj bi bile le prepričane o negativnih učinkih elektromegnetnega sevanja, kar lahko pospeši ali povzroči bolezen. Pri tem moramo vedeti, da pri placebo ali nocebo učinku ne gre za domišljijo, ampak za resničen učinek psiholoških dejavnikov na telo.

Sodišče Toulouse sicer ni pojasnilo, kako se simptomi EHS pri Francozinji kažejo tudi ob nenehni izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem sonca.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.