Slovenija
63 ogledov

Odslužene smrečice bodo uporabili za živali

Božično drevo v ZOO Profimedias
Odslužena božična drevesca že leta uporabijo v živalskih vrtovih. Letos jih bodo na pobudo MOL tudi v Ljubljani, predvsem pri rogatih živalih, da si bodo drgnile rogove in rogovje, pa tudi pri zvereh.

Odslužena božična drevesca praviloma pristanejo v odpadkih. A četudi spadajo med biološke odpadke, jih je potrebno odpeljati v posebne zbirne centre v zabojnike za zeleni odrez, ki so v Ljubljanih na Barju oz. na Povšetovi.

V tujini že dlje časa prakticirajo tudi uporabo odsluženih božičnih drevesc v živalskih vrtovih, letos so se temu trendu na pobudo občana Mestne občine Ljubljana pridružili tudi v ZOO Ljubljana. 

Brez ostankov okraskov in kemikalij

"Prejeli smo pobudo od MOL-a in se dogovorili za prevzem določene količine smrekic, ki pa ne smejo biti suhe, ne smejo vsebovati ostankov okraskov ali biti obdelane s spreji ali kakšnimi konzervansi, ker je vse to škodljivo za naše živali," pojasnjuje Irena Furlan iz ZOO Ljubljana. 

Dodaja, da jih bodo porabili za popestritev okolja in ne toliko za hrano, vendar ne neomejenih količinah. "Uporabili jih bomo pri rogatih živalih, da si bodo drgnile rogove in rogovje, pa tudi pri vseh zvereh, ker je to nov material," razlaga Furlanova. "Diši, je grob in primeren za praskanje valjanje in podobno."

Bizon se igra s smrečico | Avtor: Profimedias Profimedias

V tujini, med drugiom v berlinskem živalskem vrtu božična drevesca uporabljajo tudi za prehrano živali, kot so sloni. Sloni po novoletnih praznikih prejmejo odslužena drevesca, se z njimi igrajo, jih dvigujejo, majhna drevesa mečejo v zrak in ko so lačni se z njimi tudi hranijo. 

Na Dunaju z njimi ogrevajo

A običajno uporabijo neprodana drevesca lokalnih drevesnic in ne tista, ki so odslužila svoje za praznike v stanovanjih. Razlog je v tem, da morajo biti drevesca za uporabo v živalskem vrtu čista, brez morebitnih ostankov okraskov ali kemikalij. 

Na Dunaju so odprli posebna zbirališča za odslužene smrečice, ki jih predelajo in z njimi zagotavljajo električno energijo in ogrevanje ogrevanje. Lani so na ta način zbrali okoli 700 ton starih božičnih drevesc, s pomočjo katerih so pridobili dovolj električne energije za 960 domov in ogrevanje 2.200 gospodinjstev za obdobje enega meseca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.