Šport
19 ogledov

Odstop Contadorja, Nibali v rumenem

Alberto Contador EPA
Nibali je z etapno zmago znova oblekel rumeno majico, 10. etapa Dirke po Franciji pa je bila usodna za dvakratnega zmagovalca Toura Alberta Contadorja.

Italijan Vincenzo Nibali je na najboljši možen način na svoj hrbet vrnil rumeno majico vodilnega na kolesarski dirki po Franciji. Dobil je namreč zahtevno, deseto etapo, ki se je končala z vzponom na La Planche. Z zaostankom 15 sekund je drugo mesto zasedel Avstralec Richie Porte, 20 sekund pa je zaostal Španec Alejandro Valverde.

Padel na spustu

Nibali je po današnji etapi dokončno postal glavni favorit dirke. Ne samo zaradi dejstva, da ima v skupnem seštevku že dve minuti in 23 sekund prednosti pred Portejem, ampak tudi zaradi tega, ker je danes po padcu odstopil še Španec Alberto Contador.  Na preizkušnji tako ni več nobenega od nekdanjih zmagovalcev Dirke po Franciji.

Alberto Contador | Avtor: EPA EPA
Contador je padel 96 kilometrov pred koncem etape, se po padcu pobral, nadaljeval z vožnjo še 20 kilometrov, a nato zaradi bolečin odstopil. Zlomil si je golenico. "Pred odstopom nam je povedal, da je je bolečina neznosna in da ne more nadaljevati dirke. Od začetka preizkušnje nam je šlo dobro, v delčku sekunde pa je bilo vse uničeno. Smo izjemno žalostni," je po etapi povedal športni direktor ekipe Tinkoff-Saxo Philippe Mauduit. 

"Poškodba ni težka, toda vseeno bo moral na operacijo," pa je dejal vodja danske ekipe Bjarne Riis, ki je svojega kolesarja pohvalil za vztrajnost: "Hotel je nadaljevati, a uvidel, da ne bo šlo. Pred odstopom mi je dejal, da čuti močno bolečino in zatrdil, da ne more več voziti. To je za nas velika škoda. Od današnje etape pa smo si veliko obetali."

Preko twitterja je Špancu obžalovanje zaradi dogodka poslal tudi drugi osmoljenec in favorit dirke Chris Froome, ki je moral prav tako zaradi padca Tour končati pet dni prej. "Želim ti hitro okrevanje in upam, da se vidiva avgusta na Vuelti," je Britanec sporočil Špancu.

"Alberto je pri hitrosti 80 km/h zapeljal v luknjo ali pa povozil kamen," pa je o vzroku za padec spregovoril predstavnik za stike z mediji v moštvu Jacinto Vidarte. Nekoliko manjšo hitrost je sicer omenil Nibali: "Kolesaril je za menoj, me prehitel, a tri sekunde kasneje je padel. Bilo je spektakularno, vozili smo s hitrostjo okoli 60 km/h."

"Žal mi je Contadorja"

Vincenzo Nibali | Avtor: EPA EPA
"Naredil sem veliko, toda želel bi, da do zmage priti na drugačen način. Žal mi je za Contadorja, žal mi je, da ni prišlo do najinega medsebojnega obračuna, a tak je naš šport. Tudi jaz se bom moral v nadaljevanju paziti, saj se padci kar vrstijo. Lahko rečem, da je danes ekipa odlično skrbela zame, naš trud pa je bil poplačan. Za nami je zahteven dan, vsekakor pa smo veseli, da mi je uspelo zmagati," je sicer o etapni zmagi dejal Nibali in dodal: "Danes sem imel močne noge. Vedel sem, da bo odločali zadnji trije kilometri, v kateri sem zaradi odličnega dela ekipe prišel dokaj spočit, zato sem napadel. Menil sem, da bom imel velikega tekmeca v Joaquimu Rodriguezu, a očitno so Špancu pošle moči. V Francijo sem prišel s ciljem zmagati, toda zaenkrat o zmagi še ne razmišljam. Imam prednost, a se lahko hitro vse spremeni, saj nismo niti na polovici dirke."

Zelo soliden je bil v tokratni etapi Simon Špilak, ki je zasedel 20. mesto, zaostal je minuto in 26 sekund. Kolesar Katjuše je zdaj 61. v skupni razvrstitvi, Kristijan Koren pa 138.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.