Slovenija
18 ogledov

Janković ponudil bianco odstopno izjavo

Jankovićeva odstopna izjava Reševalni pas/Twitter
Janković brez konkretnega odgovora na vprašanje, ali bo odstopil, kar je za DL, DeSUS in SD pogoj za nadaljnje sodelovanje. Svetu stranke je oddal bianco odstopno izjavo. Za mandatarko tudi formalno predlagana Bratuškova.

Zoran Janković je svetu stranke Pozitivne Slovenije ponudil odstopno izjavo brez vpisanega datuma. Dejal je, da sta bili možni dve odločitvi: ali ga svet razreši ali pa ponudi odstop.

Kot je povedal po svetu stranke, na katerega je prišel tri ure po začetku, je odstopil že na januarskem kongresu. Datum odstopa v izjavi bo vpisan tisti dan, ko bo imenovana nova vlada, pravi. Če pa nove vlade ne bo, pa za to po Jankovičevih besedah ne bo kriva PS. "Nisem ovira za dogovore," je rekel.

Bratuškova za mandatarko

Svet stranke pa je odločil tudi, da Alenko Bratušek formalno predlaga za mandatarko. Ta je sicer povedala, da PS nasprotuje izigravanju ustave s t.i. slamnatim mandatarjem in da stranka ne bo pristala na nikakršna nadaljna izsiljevanja. "Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je danes izgovorov konec," je povedala.

Poslanski skupini in Bratuškovi so predlagali tudi, naj vložijo konstruktivno nezaupnico vladi. Kdaj bi se to utegnilo zgoditi, Bratuškova ni odgovorila, saj "se bodo o tem in o drugih rokih pogovorili s poslanskimi skupinami". Po njenem mnenju je prav, da se vlada oblikuje za prehodno obdobje in da se stranke dogovorijo, kdaj bo šla po zaupnico v DZ. To bi bilo po njenih besedah stvar dogovora, ocenjuje pa, da bi bila vlada za maksimalno eno leto.

Odstop Jankovića pogoj za vlado

Državljanska lista je včeraj po maratonski seji sveta stranke napovedala, da bo konstruktivno nezaupnico podprla. Glede na sklep bi v stranki očitno kot mandatarko podprli tudi začasno predsednico Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek, katere ime se je kot ime možne kandidatke pojavljalo v zadnjih dneh.

Da je na mizi neformalni predlog za njeno mandatarstvo, sta danes potrdila tudi vodja poslancev SD Janko Veber in vodja poslancev Desusa Franc Jurša.

DL ga noče

Vendar je DL ves čas vztrajala, da bo v vladi s PS sodelovala le, če bo Zoran Janković trajno odstopil z mesta predsednika stranke. Dokončen odstop Jankovića je predpogoj za sodelovanje s PS tudi za SD. "Ko se bo to zgodilo, bi prehodna vlada lahko dobila moralno kredibilnost. S tem pa bi se tudi začelo očiščenje slovenskega političnega prostora," poudarja Lukšič.

Člani SD so sicer popoldan odločili, da podprejo nezaupnico vladi Janeza Janši. Ponovili pa so , da mora Janković odstopiti. "Od te točke smo pripravljeni za pogajanja o programu nove vlade in za čas trajanja te vlade," je dejal Lukšič. SD čaka, da PS predlaga kandidata za mandatarja.

Prvak Desusa Karl Erjavec je včeraj napovedal, da naj bi o konstruktivni nezaupnici glasovali že v začetku marca, Gregor Virat pa je dejal, da "če se stvari ne premaknejo marca, nismo vredni piškavega oreha".

Neuradno naj bi bil poročanju komercialne televizije POP TV pripravljen položaj mandatarja prevzeti tudi Erjavec.

DL žrtvovala Šušteršiča

SLS sodelovanje v vladi odklanja, medtem ko se Socialni demokrati o tem še odločajo. Njihov predsednik Igor Lukšič je napovedal, da jih v vladi ne bo, če bo v njej minister Janez Šušteršič.

Šušteršič je po včerajšnji seji sveta DL povedal, da v vladi ne bo sodeloval, saj "ne želi biti nikomur v napoto". A po pisanju časnika Finance tudi pozicija Lukšiča na mestu predsednika stranke SD ni tako trdna. V igri naj bi že bilo glasovanje o njegovi zaupnici na julijskem kongresu stranke.

Tanko: DL pojedla cmok

"DL je očitno morala pojesti močan cmok, če se je uklonila zahtevi Socialnih demokratov, da umakne svojega pravzaprav najbolj izpostavljenega ministra v prejšnji vladi, da ga ne bodo več zajeli v nobeno kadrovsko zgodbo nove koalicije, zato da bi tudi SD pristopila k rušitvi sedanjega predsednika vlade", je Tanko dejal danes v komentarju odločitve sveta DL, da bo DL glasovala za konstruktivno nezaupnico.

Tu očitno nikomur ne gre več za to, da bi se v državi kar koli storilo dobrega, premaknilo naprej. "To je najbrž ostala samo naloga tistih, ki še ostajamo v koaliciji", je dejal Tanko. Očitno je vse usmerjeno v rušenje predsednika vlade, je dodal.

Novakova: V morebtni vladi bo veliko egocentričnih oseb

Mandatar morebitne nove vlade ne bo imel lahkega dela, meni predsednica NSi Ljudmila Novak. Ocenjuje namreč, da so predsedniki potencialnih partneric "precej egocentrični" in jih bo zato "težko držati skupaj". Kdor koli bo mandatar, pa si uspeha vlade želi zaradi Slovenije, čeprav je kritična do tega, da se o programu morebitne vlade nič ne govori.

Nova Slovenija, ki za zdaj še edina ostaja v koaliciji ob največji vladni stranki, v drugačno sestavo vlade ne bo šla, je zagotovila Novakova.

Komentarjev 87
  • jose3 23:54 22.februar 2013.

    Izjava je toliko vredna kot izjava njegovega sina, da bo poplačal dolgove.

  • vico 09:54 22.februar 2013.

    najvecja baraba je virant pa erjavec in pod...to so gnide...

  • vico 09:52 22.februar 2013.

    idiot