Šport
40 ogledov

Posilstvo izpred 54 let odneslo trenerja

Cate Campbell, svetovni rekord Sydney EPA
Dolgoletni glavni trener madžarske reprezentance v plavanju Laszlo Kiss je podal odstopno izjavo, ker so se v javnosti pojavili namigi, da je bil pred 54 leti udeležen v skupinskem posilstvu nekega dekleta, zaradi česar je bil celo zaprt.

"V interesu madžarskega športa in zaradi posledic, ki so jih neposredni napadi name pustili na mojem zdravju, sem se odločil, da bom s četrtkom odstopil s funkcije glavnega trenerja," je selektorjevo izjavo objavila madžarska tiskovna agencija MTI.

Odstop je bil bolj kot nepričakovan, potem ko so se na novičarskih spletnih straneh privatkopo.hu pojavile informacije, da je bil zdajšnji glavni trener, takrat 21 letni mladenič, leta 1961 skupaj s še dvema plavalcema udeležen v skupinskem posilstvu dekleta, tudi plavalke, zaradi česar je leta 1962 moral celo v zapor. Kiss je za zapahi prebil 20 mesecev od izrečene triletne zaporne kazni.

Tri leta po prihodu iz zapora se je posvetil trenerskemu poklicu, z madžarsko plavalno zvezo pa je kot glavni trener začel sodelovati leta 2000. Zdaj 75-letni plavalni strokovnjak je med drugim treniral slovito Krisztino Egerszegi in jo vodil do rekordnih petih zlatih olimpijskih medalj v obdobju od 1988 do 1996, prav tako je pomagal Attili Czeneju in Agnes Kovacs, da sta na olimpijskih igrah v letih 1996 in 2000 osvojila zlati kolajni.

Grožnje glavnega pokrovitelja

Madžarska bo leta 2017 gostila svetovno prvenstvo v plavanju. Glavni madžarski sponzor je zagrozil, da bo razdrl pogodbo, če trener ne bo odstopil. Kiss se je že v začetku leta soočal s kar hudimi težavami, saj je najboljša madžarska plavalka Katinka Hosszu protestirala zaradi po njenem mnenju neustreznega ravnanja s plavalci. Takrat se zveza ni strinjala, da bi Kiss zaradi nesoglasij zapustil trenerski položaj. Kiss je odstopil tudi s položaja podžupana v predmestju Budimpešte Szazhalombatti, kjer so po njem leta 2009 poimenovali celo plavalni bazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.