Svet
130 ogledov

Odsvetovana potovanja v Egipt

Egipt EPA
Hrvati odsvetujejo vsa potovanja v Egipt, ki niso nujna, slovensko zunanje ministrstvo opozarja na nevarnosti na Sinaju in širšem območju Kaira.

Hrvaško zunanje ministrstvo je včeraj, dan po tem, ko so skrajneži Islamske države sporočili, da so ubili hrvaškega talca Tomislava Salopeka, odsvetovalo vsa potovanja v Egipt, ki niso nujna.

Hrvatom odsvetujejo tudi območja, kjer je možnost protestov

Ministrstvo na svoji spletni strani navaja, da je bil na območju Kaira 22. junija ugrabljen hrvaški državljan in da na tem območju obstaja nenehna grožnja terorističnih napadov in ugrabitev. Potovanje v Egipt, posebej v Kairo in Aleksandrijo, je po oceni ministrstva tvegano tudi zaradi javnih zborovanj in protestov. V turističnih krajih ob Rdečem morju ni resnih incidentov, pravijo na ministrstvu, zaradi možnosti terorističnega delovanja in ugrabitev pa posebej odsvetujejo potovanja po cestah na Sinaju, odhode na sever Sinaja ter na področja ob libijski in sudanski meji.

Hrvaškim državljanom, ki bodo vseeno potovali v Egipt, priporočajo, da potujejo izključno s pooblaščenimi turističnimi agencijami. Tistim, ki potujejo poslovno, pa svetujejo, da se v dogovoru z egiptovskimi partnerji najprej informirajo o stanju in varnosti v državi.

V Egiptu je trenutno okoli 80 Hrvatov, od tega približno 30 iz poslovnih razlogov. Ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić je včeraj dejala, da se je s predstavniki hrvaških delavcev pogovarjala o možnosti, da jih varuje egiptovska vojska. Iz hrvaške naftne družbe INA pravijo, da so za zagotavljanje varnosti svojih delavcev povečali varnostne ukrepe in so z njimi v dnevnem kontaktu.

MZZ odsvetuje Sinaj in Kairo

Novo opozorilo glede potovanj v Egipt je včeraj izdalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki odsvetuje vsa potovanja v določene dele Egipta. Slovenskim popotniki zunanje ministrstvo priporoča, da se izogibajo širšega območja Kaira ter Sinaja, od koder izhaja teroristična skupina Provinca Sinaj.

Nemčija in Avstrija za Egipt razglasili drugo najvišjo stopnjo ogroženosti

Avstrijsko zunanje ministrstvo svojim državljanom odsvetuje potovanja na severni Sinaj in v predele Sahare na meji z Libijo in Sudanom. Na predvidnost opozarjajo tudi potnike na turističnih destinacijah, med drugim tudi v Kairu in Luxorju, ki jim svetujejo, naj se ponoči ne gibljejo zunaj hotelov. Vsem avstrijskim dopustnikom zunanje ministrstvo priporoča, da se pred odhodom na pot registrirajo pri ministrstvu in potujejo samo v skupinah.
 

Nemci odsvetujejo tudi potovanja v Luxor

Potovanja na severni Sinaj odsvetuje tudi nemško zunanje ministrstvo. Prav tako v Saharo, Kairo in Luxor. Odsvetujejo tudi daljše vožnje z avtom ali avtobusom ter priporočajo potovanje z letalom. Na možnost ugrabitve opozarjajo tudi na jugu Sinaja.
 
dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • francl12 09:03 15.avgust 2015.

    saj tudi je, če se držiš turističnih destinacij. Če pa potuješ na lastno pest pa........lahko nasrkaš. Sicer pa, kje še je pa dandanes varno??? Mogoče doma v spalnici, pa še tam ti lahko pade slika na glavo...he,he.he... Če se bom ...prikaži več odločil, da bi šel v Egipt, ki je zelo lepa destinacja, mi en ubiti hrvat to vsekakor ne bo preprečil....

  • Xerxes 19:22 14.avgust 2015.

    EU izdaja usklajena priporočila glede potovanj. Sicer pa vsak potuje na lastbo odgovornost. Konec koncev smo polnoletni.

  • Ferluci 17:07 14.avgust 2015.

    Slovenske turistične agencije trdijo (včeraj) da je Egipt popolnoma varen ...